U bevindt zich ⇒ Home / Berichten 2018

Ontdek en beleef de Achterhoek en de Liemers

De Achterhoek en het aangrenzende Liemers vormen een levendige en actieve regio in Gelderland. Graag nemen wij u mee op uw zoektocht. Wij informeren u over allerlei activiteiten en de vele recreatieve, culturele en historische mogelijkheden die u in onze mooie regio vindt.

Middels foto's brengen wij de Achterhoek en de Liemer graag in beeld. Onderstaand beschrijven we de bezienswaardigheden die we hebben bezocht en vastgelgd op foto in 2018. Laat u inspireren en ga ook op ontdekkingstocht in onze mooie regio.

De Boetselaersborg - 's-Heerenberg

De Boetselaersborg - 's-Heerenberg Regio Achterhoek - Liemers

Eind juli was onze fotograaf in 's-Heerenberg om een fotoraportage van de De Boetselaersborg te maken. Tijdens het fotograveren kwam hij ten val en brak zijn hielbeen op 3 plekken. Echter willen wij u deze foto's niet onthouden.

Bij een wandeling over de wallen van kasteel Huis Bergh en door het stadje 's-Heerenbergh, is het huis goed te zien, maar het is niet toegankelijk voor publiek.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Zondagsschooltje 't Goor bij Doetinchem

Zondagsschooltje 't Goor bij Doetinchem Regio Achterhoek - Liemers

Zondag 22 juli kwamen we langs het Zondagsschooltje 't Goor. Dit Zondagsschooltje vindt u in het buitengebied van Doetinchem richting Crematorium de Slangenburg ter hoogte van de T-splitsing Goorstraat - Nutselaer. Reden voor ons om daar te stoppen en foto's te maken.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Heiligenbeeldenmuseum bij Vorden

Heiligenbeeldenmuseum bij Vorden Regio Achterhoek - Liemers

Woensdag 18 juli hebben we het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg nabij Vorden bezocht, waar ca.600 heiligenbeelden van een nog steeds groeiende collectie te bewonderen zijn.

Naast permanente aandacht voor het thema Cuypers op de Kranenburg, waarvan o.a. een fraai klankbeeld is vervaardigd, wordt er ieder jaar een speciaal thema belicht.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Een kijkje bij Kasteel Den Bramel bij Vorden

Kasteel Den Bramel bij Vorden Regio Achterhoek - Liemers

Woensdag 18 juli gingen we weer op ontdekkingstocht door de Achterhoek. Net boven Vorden richting Almen tref je Kasteel Den Bramel. We hebben daar enkele foto's gemaakt.

Van de voor het eerst in 1396 vermelde versie en die uit ongeveer 1645 resteert weinig meer; het huidige gebouw dateert grotendeels uit de periode 1720-1726. Het kasteel is onderdeel van de 8 kastelenroute Vorden. Het landgoed is opengesteld voor publiek, het kasteeltje zelf en omringende tuinen zijn privé.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Foto's maken bij Huize 't Zelle bij Hengelo

Huize 't Zelle bij Hengelo Regio Achterhoek - Liemers

Maandag 16 juli waren we In de buurt van Hengelo. Bij buurtschap Varssel bevindt zich het Landgoed Zelle al waar u Huize 't Zelle aantreft. We hebben aldaar foto's gemaakt.

In de jaren '90 gooide de familie het roer om en begon met de aanleg van een golfbaan (Golfclub 't Zelle). Tegenwoordig worden er ook vakantiewoningen (voorheen daglonerwoningen) verhuurd op het landgoed. Het landgoed 't Zelle 350 hectare groot doet dan ook dienst als recreatiepark.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Beeldentuin de Holtdrost in De Heurne

Beeldentuin de Holtdrost in De Heurne Regio Achterhoek - Liemers

Zondag 15 juli waren we in De Heurne bij Beeldentuin de Holtdrost en hebben we aldaar foto's gemaakt.

Beeldentuin 'De Holtdrost' is gelegen op het landgoed van het Geunhuis in de Heurne, weggestopt tegen de Duitse grens in de mooie Achterhoek. De tuin is opengesteld van zaterdag 16 juni t/m de herfstvakantie in oktober en is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Een kijkje bij de Mallumse Molen bij Eibergen

Mallumse Molen in Eibergen Regio Achterhoek - Liemers

Zondag 8 juli waren we in Eibergen en gingen lang bij de Mallumse watermolen. We hebben foto's gemaakt van de molen en het Muldershuis waar een horeca gelegenheid in zit.

De Mallumsche Molen is een door water aangedreven koren- en pelmolen, gelegen aan de oude arm van de rivier de Berkel in de buurtschap Mallem bij Eibergen. Vrijwillige molenaars zorgen er elke zaterdag voor dat de molen tussen 14.00 en 17.00 uur in bedrijf is.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

De Kruidenhof te Mallum bij Eibergen

Kruidenhof te Mallum in Eibergen Regio Achterhoek - Liemers

Zondag 8 juli waren we in Eibergen. We hebben aldaar foto's gemaakt van de Kruidenhof te Mallum.

Een bezoek aan de Kruidenhof te Mallum brengt u in contact met een fraaie omgeving van het oude Berkellandschap inclusief een oude watermolen en uiteraard veel kruiden en andere planten. De collectie is zeer afwisselend en bestaat niet alleen uit geneeskrachtige planten. De planten zijn zoveel mogelijk ingepast in het omringende landschap.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Renovatie Havezathe de Kamp in Neede

Havezathe de Kamp in Neede Regio Achterhoek - Liemers

Zondag 8 juli waren we in Neede. We hebben o.a. foto's gemaakt van Havezathe de Kamp.

Havezathe de Kamp wordt de komende jaren verbouwd en gerenoveerd tot een kleinschalige overnachtings- en congreslocatie voor zowel zakelijke als recreatieve gasten, tevens zullen er kleinschalige evenementen plaats gaan vinden. De havezathe is goed te zien vanuit het park en is gelegen aan de fietsroute Rondje Neede.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Molens in de Achterhoek en Liemers

De afgelopen week hebben we weer een aantal molens bezocht en enkele foto's gemaakt.
Klik op een foto om de pagina's te bezoeken.

Agneta Molen - Ruurlo Regio Achterhoek - Liemers
Agneta Molen
Ruurlo
Molen De Ster - Geesteren Regio Achterhoek - Liemers
Molen De Ster
Geesteren
Benninksmolen - IJzevoorde Regio Achterhoek - Liemers
Benninksmolen
IJzevoorde
Follega Molen - Laag Keppel Regio Achterhoek - Liemers
Follega Molen
Laag Keppel
Watermolen - Laag Keppel Regio Achterhoek - Liemers
Watermolen
Laag Keppel
Rembrandt Molen - Kilder Regio Achterhoek - Liemers
Rembrandt Molen
Kilder
Molen de Bernadette - Nieuw Wehl Regio Achterhoek - Liemers
Molen de Bernadette
Nieuw Wehl
Molen de Hoop - Rha Regio Achterhoek - Liemers
Molen de Hoop
Rha

Een kijkje bij Kasteel de Wildenborch bij Vorden

Kasteel de Wildenborch Regio Achterhoek - Liemers

Zondag 1 juli gingen we langs bij Kasteel de Wildenborch. Ook daarvan hebben we foto's.

Het landgoed is vrij toegankelijk, maar het kasteel en de directe omgeving ervan zijn niet toegankelijk voor het publiek. Een deel van het landgoed, m.n. het parkbos, is vrij toegankelijk. De aangelegde tuinen in Engelse landschapsstijl, die achter het huis liggen, zijn alleen op bepaalde dagen te bezichtigen Zie hiervoor de website van de Wildenborch.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Wandeling over het landgoed van Kasteel Huize Ruurlo

Kasteel Huize Ruurlo Regio Achterhoek - Liemers

Zaterdag 30 juni brachten we ook een bezoek aan het landgoed Kasteel Huize Ruurlo. We hebben aldaar een fotoreportage gemaakt.

Struinen over de paden van de Engelse landschapstuin is zeker aan te raden als u Kasteel Ruurlo bezoekt. Niet alleen vanwege al het natuurschoon. Vanuit het park is het kasteel op alle kanten goed te bekijken. Ook voor niet museumbezoekers is de tuin, net zoals de Oranjerie gratis toegankelijk.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Rondleiding in de Agneta Molen Ruurlo

Agneta Molen - Ruurlo Regio Achterhoek - Liemers

Zaterdag 30 juni brachten we een bezoek aan de Agneta Molen Ruurlo. We hebben daar een foto serie gemaakt over de molen.

De molen stamt uit 1851. De functie van de molen was het pellen van graan en er werd ook olie geperst uit het in de omgeving verbouwde koolzaad. In 1917 werd de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen. In de zomer is de molen elke zaterdag van 9:00 tot 16:00 uur en in de winter elke zaterdag van 9:00 tot 13:00 uur geopend. De toegang is gratis.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Bezoek aan het Grenslandmuseum Dinxperlo

Grenslandmuseum - Dinxperlo Regio Achterhoek - Liemers

Woensdag 27 juni brachten we een bezoek aan het Grenslandmuseum Dinxperlo, dit om wat foto's te maken voor deze website.

Als ergens de bijzondere grensbeleving te vinden is, dan is het in tweelingdorp Dinxperlo (NL) - Suderwick (D). Het Grenslandmuseum is een onderdeel van Stichting Bewaar 't Olde Dinxperlo. Het museum is het enige museum in Nederland dat het samenleven in een grensgebied weerspiegelt.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Molentocht door de Achterhoek

Woensdag 20 juni hebben we 3 molens bezocht en enkele foto's gemaakt.
Klik op een foto om de pagina's te bezoeken.

Hermien Molen - Harreveld Regio Achterhoek - Liemers
Hermien Molen
Harreveld
Molen de Vier Winden - Vragender Regio Achterhoek - Liemers
Molen de Vier Winden
Vragender
Molen Prins van Oranje - Bredevoort Regio Achterhoek - Liemers
Molen Prins van Oranje
Bredevoort

Bezoek aan Museumwinkel Halte Bontebrug

Museumwinkel Halte Bontebrug - Silvolde Regio Achterhoek - Liemers

16 juni brachten we een bezoekje aan Museumwinkel Halte Bontebrug in het Silvoldese buurtschap Bontebrug om wat foto's te maken voor deze website.

Het is een authentiek kruidenierswinkel en bakkerij uit vervlogen tijden en biedt een klein assortiment aan streekproducten en producten uit grootmoederstijd. Het winkeltje is open op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Kinderboerderij Engbergen in Gendringen

Kinderboerderij Engbergen - Gendringen Regio Achterhoek - Liemers

15 juni brachten we een bezoekje aan Kinderboerderij Engbergen in Gendringen.

Kinderboerderij Engbergen is gelegen aan de rand van recreatiegebied Engbergen. De kinderboerderij is geopend in 2013 en in datzelfde jaar bekroond met de publieksprijs van de Achterhoek Architectuurprijs. Kinderboerderij Engbergen is gratis toegankelijk.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Restauratie Coops Mölle in Zelhem

Coops Mölle - Zelhem Regio Achterhoek - Liemers

Met de kreet "Help! Ik heb de Coops molen gekocht" weet Hélène Pellegrini in 3 jaar tijd hemel en aarde te bewegen om de financiering rond te krijgen voor de restauratie van de molen even buiten Zelhem.

Juni 2018 wordt er gestart met de restauratie van de 200 jaar oude molen.

Een goede reden voor Achterhoek Promotie om even bij haar op de koffie te gaan en wat foto's in en om de molen maken.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Weer nieuwe foto's in de molen database Achterhoek en Liemers

Woensdag 6 juni hebben we 7 molens bezocht en enkele foto's gemaakt.
Klik op een foto om de pagina's te bezoeken.

Maalderij De Nieuwe Molen - Sinderen Regio Achterhoek - Liemers
De Nieuwe Molen
Sinderen
Wenninkmolen - Lintelo Regio Achterhoek - Liemers
Wenninkmolen
Lintelo
Teunismolen - De Heurne Regio Achterhoek - Liemers
Teunismolen
De Heurne
De Kempermolen - Breedenbroek Regio Achterhoek - Liemers
De Kempermolen
Breedenbroek
Molen van Hal - Voorst Regio Achterhoek - Liemers
Molen van Hal
Voorst
Polse Molen - Ulft
Polse Molen
Ulft
Molen van Lukassen - Varsselder Regio Achterhoek - Liemers
Molen van Lukassen
Varsselder

Fotorapportage - De Moezeköttel in Megchelen

De Moezeköttel - Megchelen Regio Achterhoek - Liemers

Het kleine (misschien wel het kleinste) openluchtmuseum staat in het buitengebied van Megchelen. De Moezeköttel geeft een beeld van de situatie waarin veel inwoners direct na de tweede wereldoorlog verkeerden. Van 1945 tot 1967 bood de woning, met slechts één slaapkamer, onderdak aan 3 verschillende families, waaronder een gezin met 3 kinderen.

Reden voor ons om daar eens langs te gaan en foto's te maken.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Wandeling bij Museumboerderij het Hofshuus

Museumboerderij het Hofshuus - Varsseveld Regio Achterhoek - Liemers

Zondag 2 juni waren we in Varsseveld bij Museumboerderij het Hofshuus. Helaas was het op zondag gesloten. Je kunt er echter vrij rondwandelen en dat hebben we dan ook gedaan. Zoals gebruikelijk hebben weer wat foto's gemaakt en op deze site geplaatst.

In de maanden Juni, Juli en Augustus is het Hofshuus elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend voor bezoekers, van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Kasteel de Kelder in Doetinchem herbezocht

Kasteel de Kelder - Doetinchem Regio Achterhoek - Liemers

Begin juni waren we in Doetinchem, dit in het kader van de wens van Achterhoek Promotie om meer foto's te publiceren van onze prachtige regio Achterhoek en Liemers.
Verscholen achter het Slingeland Ziekenhuis in de Kruisbergse bossen vind je Kasteel de Kelder.
Kasteel de Kelder heeft een rijke geschiedenis die terug loopt tot diep in de middeleeuwen. Eigenlijk is er sprake van twee namen. Naast 'De Kelder' staat het ook bekend als 'Havezathe Hagen'. Een havezate is een versterkt huis of versterkte hoeve.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Achterhoek Promotie op bezoek bij de Gildekaot in Zeddam

De Gildekaot - Zeddam Regio Achterhoek - Liemers

Op tweede Pinksterdag bezochten we Meuseumboerderij de Gildekaot en hebben we een fotoreportage gemaakt van dit monumentale gebouw.
In de Gildekaot is nog goed te zien hoe een eenvoudig arbeidersgezin rond 1875-1900 leefde en werkte. De boerderij is geheel authentiek ingericht en bevat een woonkeuken, bijkeuken, bedsteden, opkamer, ouderwets closet, hilde voor de kippen (een soort zoldering boven de stal) en op de deel twee ouderwetse varkenshokken.

Klik op de foto om de pagina te bezoeken.

Nieuwe foto's in onze molen-database Achterhoek en Liemers

Onlangs hebben we 11 molens herbezocht en daar sfeerfotos gemaakt.
Klik op een foto om de pagina's te bezoeken.

Molen de Witten - Etten Regio Achterhoek - Liemers
Molen de Witten
Etten
Molen de Volharding - Zeddam Regio Achterhoek - Liemers
Molen de Volharding
Zeddam
De Grafelijke Torenmolen - Zeddam Regio Achterhoek - Liemers
De Grafelijke Torenmolen
Zeddam
De molen van Berntsen - Loerbeek Regio Achterhoek - Liemers
De molen van Berntsen
Loerbeek
Düffels Möll - Stokkum Regio Achterhoek - Liemers
Düffels Möll
Stokkum
Braamtse Molen - Braamt Regio Achterhoek - Liemers
Braamtse Molen
Braamt
Auroramolen - Dichteren Regio Achterhoek - Liemers
Auroramolen
Dichteren
Gerritsens Molen - Silvolde Regio Achterhoek - Liemers
Gerritsens Molen
Silvolde
Reijrinks molen - Silvolde Regio Achterhoek - Liemers
Reijrinks molen
Silvolde
De Engel - Varsseveld Regio Achterhoek - Liemers
De Engel
Varsseveld
De Kwaksmölle - Varsseveld Regio Achterhoek - Liemers
De Kwaksmölle
Varsseveld

De Achterhoek: een ideaal vakantiegebied

toerisme in de  Regio Achterhoek - Liemers

Waar vind je die rust nog?

Wie op ontdekkingstocht gaat door de Achterhoek, ervaart de rust en beleeft natuurschoon.

De dorpen en steden liggen als parels aan een ketting verweven door het prachtige Achterhoekse 'coulissenlandschap'.

De Achterhoek beschikt over talloze natuurgebieden en heeft vele landgoederen en kastelen. Er zijn legio fiets- en wandelmogelijkheden.

Informatie over de regio

Achterhoek en Liemers staan hoog aangeschreven als het gaat om toerisme, recreatie, activiteiten en evenementen. Beide regio's in Oost-Gelderland vormen een aaneengesloten gebied. Ze bevinden zich tussen het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) in het westen, de Veluwezoom en Twente in het noorden en Duitsland in het zuiden en oosten. Kaart  Regio Achterhoek - Liemers

De grens tussen Achterhoek en Liemers

Globaal wordt de grens tussen Achterhoek en Liemers gevormd door de rivier De Oude IJssel. Deze grens is echter niet duidelijk bepaald. Ook de gemeentelijke fusies hebben ervoor gezorgd dat de grens tussen beide regio's vervaagt.

De Achterhoek

De Gelderse Achterhoek staat bekend om zijn 'coulissenlandschap': sterke afwisseling tussen weidegebieden, akkerland, loofbos en kronkelende beekjes. Kenmerkend zijn ook de vele kastelen en landhuizen met de bij behorende bosparken.

De Liemers

De Liemers kenmerkt zich o.a. door het weidse boerenlandschap, de uiterwaarden en de vele kleine dijkweggetjes.
Toeristen die naar de Achterhoek en Liemers komen, doen dat o.a. voor de rust, de ruimte en de natuur. In beide regio's is het uitgebreide fietsroutenetwerk aangelegd.

  • Ma
  • Di
  • Wo
  • Do
  • Vr
  • Za
  • Zo

Tip: Kies een dag of maand om onze agenda te bekijken


Musea

Civon Innovatiecentrum
Civon Innovatiecentrum in Ulft
Ulft

Vakantiehuisjes

Chaletpark Boomans
Chaletpark Boomans in Aalten
Aalten

Campings

Camping 't Meulenbrugge
Camping 't Meulenbrugge in Vorden
Vorden

Adverteren

Adverteer voor slechts €10,-
Adverteer voor slechts €10,-  in excl btw per maand!
excl btw per maand!

Groepsverblijven

Groepsaccommodatie Erf Bosgunst
Groepsaccommodatie Erf Bosgunst in Hengelo
Hengelo

Kastelen-en-landhuizen

Huize 't Zelle
Huize 't Zelle in Hengelo
Hengelo

Hotels

Hotel café restaurant Prinsen
Hotel café restaurant Prinsen in Haarlo
Haarlo

Suggesties, tips en veel meer....