U bevindt zich ⇒ Home / Er op uit / Kastelen & Landhuizen

Havezate de Stakenborg - Voorst

Havezate de Stakenborg - Voorst  Regio Achterhoek - Liemers
Havezate de Stakenborg
Stakenborgweg 3
7083 AL Voorst

Havezate de Stakenborg

Aan de Aa-strang ter hoogte van de stuw in de buurtschap Voorst bij Gendringen ligt de eeuwenoude havezate De Stakenborg, die in het verleden ook wel Starckenborch werd genoemd.
Al in 1402 gaf de Hertog van Gelre de De Stakenborg te leen aan de toenmalige eigenaar, vermoed word aan één van de Heren van het kasteel Ulft. Bekende bewoners van het kasteel Ulft waren de Van Heeckerens en later Willem IV van den Bergh en zijn vrouw Maria van Nassau.

In die tijd was het gebruikelijk dat een versterkt huis als de Stakenborg door hogere adel in leen werd gegeven aan lagere adel. De hogere adel beloofde in dat geval bescherming aan de eigenaar van het huis. Daar stond tegenover dat de lagere adel verplicht was de leen heer eeuwige toegang tot het huis te geven en hem te steunen. In geval de leenheer ten strijde trok zou de leenman zich beschikbaar stellen met manschappen, paarden en wapens.

De Stakenborg was destijds niet veel meer dan een zogenaamde 'spieker', een stenen opslag voor graan met daarboven een woonhuis. In die tijd woonde het gewone volk nog in huizen gemaakt van een frame van hout en een vlechtwerk van takken, dat met klei werd aangesmeerd. Stenen constructies waren vanwegen de kostprijs te duur en om die redenen voorbehouden aan de rijke adel en kerkvorsten.
Aan het hoofdgebouw is in de 19e eeuw de rest van het huis aangebouwd zo ook de de stal aan de achterzijde.

Door de eeuwen heen is De Stakenborg door verschillende families bewoond geweest, zoals de families van Aeswijn en Marverinck. In 1661 werd de leenplicht op het huis op verzoek van de toenmalige bewoner de heer G. van Ansum opgeheven. In 1724 werd de familie Van Hal eigenaar van De Stakenborg. Deze familie heeft er daarna eeuwenlang het boerenbedrijf uitgeoefend. In 2017 is het gebouw grondig gerestaureerd, ook de gracht rond het huis werd opnieuw aangelegd.

Sfeerimpressie - foto's - Havezate de Stakenborg

Klik op de foto voor een vergroting.

  • Ma
  • Di
  • Wo
  • Do
  • Vr
  • Za
  • Zo

Tip: Kies een dag of maand om onze agenda te bekijken


Adverteren

Adverteer voor slechts €10,-
Adverteer voor slechts €10,-  in excl btw per maand!
excl btw per maand!

Musea

't Olde Ras
't Olde Ras in Doesburg
Doesburg

Hotels

Hotel restaurant de Tuinkamer
Hotel restaurant de Tuinkamer in Ruurlo
Ruurlo

Campings

Camping Boomans
Camping Boomans in Aalten
Aalten

Groepsverblijven

Groepsaccommodatie Kom in de Bedstee
Groepsaccommodatie Kom in de Bedstee in Winterswijk - Woold
Winterswijk - Woold

Vakantiehuisjes

Vakantiecomplex De Kattenberg
Vakantiecomplex De Kattenberg in Winterswijk
Winterswijk

Suggesties, tips en veel meer....

Overnachten

Eropuit

Culinair