Kastelen en landhuizen in de Achterhoek en Liemers

achterhoek-liemers-hommel-bloem-vlinder.jpg vorden-boswandeling-hackfort.jpg achterhoek-liemers-bloemetje.jpg medler-theehuisje-kasteel-t-medler.jpg achterhoek-liemers-haas.jpg

Achtkastelenroute rondom Vorden - Gemeente Bronckhorst

 • Achtkastelenroute

  Lengte Circa 34 km
  Startpunten: Centrum Vorden, Dorpsstraat, Vorden; TOP Vorden, Oude Zutphenseweg, Vorden
  Route informatie: De route voert langs acht kastelen door het afwisselende landschap in de omgeving van Vorden.

  Achtkastelenroute Downloaden.

Huis Baak - Baak - Gemeente Bronckhorst

 • Huis Baak

  Huis Baak is een kasteel binnen de dorpsgrenzen langs de weg naar Wichmond in Baak, in de Nederlandse provincie Gelderland.

  Huis Baak wordt al in 1294 voor het eerst genoemd. Het huis is in deze tijd bezit van de graven van Gelre. In de 18e - 19e eeuw was het bezit van diverse baronnen en jonkheren. In 1738 en 1739 werd het herbouwd en vernieuwd met gebruikmaking van enig muurwerk van het middeleeuwse slot. Onder meer werd op het landgoed een boerenwoning bijgebouwd. Ook in 1880 werd er uitgebreid.

  Het kasteel is vanaf 1982 in handen geweest van de rooms-katholieke Focolarebeweging. Het diende vijfentwintig jaar als een Mariapoli. In 2007 werd het verkocht aan de internationale christelijke organisatie Ellel Ministries.

  Het kasteel en het landgoed zijn op afspraak voor het publiek toegankelijk. Het huis is ook vanaf de openbare weg te bewonderen; bovendien loopt er een wandelpad helemaal rond het kasteelpark.

  Bron: Wikipedia

Landgoed Enghuizen Hummelo - Gemeente Bronckhorst

 • Landgoed Enghuzen

  De oudste vermelding over dit landgoed dateert uit 1326. In de 2e Wereldoorlog werd het kasteel bij een luchtaanval zwaar beschadigd. Na de bevrijding brak er door onvoorzichtigheid brand uit en in 1948 viel het huis onder de slopershamer. Resten van de fundamenten en enig opgaand muurwerk zijn het enige dat van het huis is overgebleven.

  De meest bekende bewoner was H.J.C.J. van Heeckeren, die nabij Hummelo verschillende boerderijen met opmerkelijke namen, die verwijzen naar veldslagen die Van Heeckeren meemaakte, heeft gebouwd.

  Op de foto ziet u de stallen die bij het kasteel hoorde. Het huidige huis is de voormalige Orangerie en is niet toegankelijk voor bezoekers. Het landgoed word ook gebruikt als kampeerterrein.

Landgoed Wientjesvoort - Kranenburg - Gemeente Bronckhorst

 • Landgoed Wientjesvoort

  Het gebouw werd gebouwd rond 1850. De naam van het huis (en het landgoed) is afgeleid van een herberg, "Wennekinckvoort", dat links van het gebouw staat.

  Op 12 december 1968 onstond er brand in het huis, dit veroorzaakt veel schade. Wegens gebrek aan geld werd het huis niet gerepareerd en raakte het door de jaren heen in verval. Onlangs is het geheel gerestaureerd.

  Het Landgoed is vrij toegankelijk, het huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Huize de Kieftskamp bij Linde - Gemeente Bronckhorst

 • De Kieftskamp

  Huize de Kieftskamp ligt gelegen ten zuiden van Vorden, rechts van de weg naar het buurtschap Linden.

  Het Landgoed behoord toe aan de Stichting Het Geldersch Landschap, en is in beheer bij Stichting Vrienden der Geldersche kastelen.

Kasteel 't Medler bij Medler - Gemeente Bronckhorst

 • Landgoed 't Medler

  Links Halverwege van de weg van Vorden ter hoogte van het buurdschap Medler richting Ruurlo, treft u het Landgoed 't Medler aan. Het huis ligt aan een zevenhonderd meter lange oprijlaan. Het wordt bewoond door de Baron van Dorth tot Medler

  Het Landgoed is toegankelijk echter het huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Huize 't Zelle bij Varssel - Gemeente Bronckhorst

 • Huize 't Zelle

  Bij Varssel bevind zich ook het Landgoed Zelle al waar u Huize 't Zelle aantreft. Het huis wordt bewoond door de Jonkheer Van Dorth tot Medler.

  Van oorsprong genereerde het landgoed via bos en akkerbouw en verpachting van kleine boerderijen inkomsten. Het huis zelf fungeerde als boeren bedrijf.

  In de jaren '90 gooide de familie het roer om en begon met de aanleg van een golfbaan (Golfclub 't Zelle)

  Tegenwoordig worden er ook vakantiewoningen (voorheen daglonerwoningen) verhuurd op het landgoed. Het landgoed 't Zelle 350 hectare groot doet dan ook dienst als recreatiepark.

Huize 't Suideras - Vierakker - Gemeente Bronckhorst

 • Huize 't Suideras

  In de 14e eeuw ontstond er een belangrijk huis van Henrick van Suderoes, of dat huis toen al middeleeuwse versterking had is niet bekend. De hoofdgebouw werd begin 1890 afgebroken, nadat het ondeugelijk was geworden, en iets ten oosten van de oorspronkelijke ligging opnieuw gebouwd. Vele families met al dan niet kortstondige invloed hebben in het huis gewoond. In de 20e eeuw woonde Jonkheer Charles Joseph Maria Ruijs de Beerenbrouck in het huis

  Bron: Wikipedia

Havezathe ’t Spieker - Vierakker - Gemeente Bronckhorst

 • Havezathe ’t Spieker

  Het gebouw dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw. De benaming ’t Spieker staat voor het woord spijker hetgeen afgeleid is van het Latijnse woord spicarium een bewaarplaats voor graan. ’t Spieker te Vierakker wordt zowel 't Spijker, als 't Olde Spijker, als 't Hoge Spijker genoemd.

  Het gebouw is in privé bezit en hierdoor niet toegankelijk. Echter het boeren bedrijf nodigt u uit om langs te komen met borden langs de weg die verwijzen naar de melktap. En zo krijgt u toch nog mooi zicht op het gebouw.

Kasteeel Hackfort te Vorden - Gemeente Bronckhorst

 • Kasteeel Hackfort

  Op twee kilometer ten westen van Vorden ligt aan de weg naar Wichmond het kasteel Hackfort.

  Het kasteel en de omligende landerijen behoren tot het eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. De omgeving is vrij toegankelijk voor het publiek. Er is een wandel route rondom het kasteel.

  Het kasteel werd omstreeks 1392 voor het eerst genoemd in het leenregister van de heren van Bronckhorst als Huis Hackforden met voorburcht en grachten. In 1586 is het grotendeels verwoest door Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

  De huidige vorm stamt gedeeltelijk uit de 16e en gedeeltelijk uit de 18e eeuw. Links van het Kasteel treft u een waterradmolen dateerend uit de 18e eeuw.

Kasteeel Vorden te Vorden - Gemeente Bronckhorst

 • Kasteeel Vorden

  Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. Het kasteel was in aanleg een militair bouwwerk, en werd vanaf 1315 bewoond. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. Het huis is door de eeuwen heen in het bezit geweest van verschillende adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda. In 1974 komt het kasteel, bijbehorende goederen en grond in bezit van Het Geldersch Landschap. Het omliggende terrein wordt verkocht aan de gemeente Vorden. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis van Vorden. In 2004 heeft de (voormalige) gemeente Vorden het kasteel verkocht aan een particulier. Deze hebben het huis in oude glorie hersteld. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijkslocatie en hotel. Tegen vergoeding is het kasteel te bezichtigen onder leiding van een gids.

  Bron: Wikipedia

Kasteeel de Wildenborch te Vorden - Gemeente Bronckhorst

 • Kasteeel De Wildenborch

  De oudste vermelding van kasteel De Wildenborgh dateert van 1372. Sweder Rodebaert van Wisch wordt als eigenaar vermeld.

  De heren van Wisch genoten hoog aanzien en gedroegen zich als zelfstandige vorsten. Ook in hun bezit was het kasteel Wisch in Terborg. Zij waren berucht als roofridders en stroopten de regio Graafschap en Overijssel af tijdens hun vele rooftochten.

  Het kasteel De Wildenborgh is te vinden op zo'n 6 kilometers afstand van Vorden. Het ligt links van de weg naar Lochem. Het landgoed is vrij toegankelijk, maar het kasteel en de directe omgeving ervan zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Kasteel Keppel - Laag-Keppel

  Kasteellandgoed Keppel

 • Kasteel Keppel is een van de mooist bewaarde kastelen in De Gelderse Achterhoek. Het is gelegen langs de rivier de Oude IJssel in Laag-Keppel.

  Sinds 1962 is het kasteel in bezit van de Pallandt van Keppel Stichting. De huidige bewoners zijn Baron en Barones van Lynden-Rutgers van Rozenburg.

  Het kasteel is niet vrij te bezoeken. Het is echter wel goed zichtbaar vanaf de openbare weg, vanaf het park en vanaf de overzijde van de Oude IJssel

  Indien u wenst, kunt u een rondleiding op schriftelijk aanvragen bij de rentmeester. Het adres is:
  Ing. F.A. van Lynden RT, Postbus 24, 6670 AA Zetten.
  Zo'n rondleiding is zeker de moeite waard!

Huis De Ulenpas - Hoog Keppel

  Huis De Ulenpas

 • Van het oorspronkelijke Huis De Ulenpas is niet veel meer terug te vinden. In 1400 verkoopt Diederik van Baak het huis aan Herman Rouwenoort. De Ulenpas werd waarschijnlijk rond 1660 herbouwd. De Van Rouwenoorts blijven eeuwenlang bezitters en bewoners van de Ulenpas.
  In 1812 wordt het Huis vererft door huwelijk van een erfdochter aan de Van der Borchs tot Verwolde en daarna aan de Van Schuylenburchs.
  In 1965 breekt er brand uit, waarbij het huis grotendeels uitbrandt.

  Vanaf de weg tussen Hoog-Keppel en Achter-Drempt kunt u het gebouw vanaf de weg zien. Het huis en de directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Kasteel Huize Ruurlo - Gemeente Berkelland

 • Kasteel Huize Ruurlo

  Kasteel Huize Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren. Willem van Heeckeren van Kell, adviseur van koning Willem III, werd in Ruurlo geboren.

  Het kasteel werd tot de fusie met de andere gemeentes van Berkelland gebruikt als gemeentehuis, na een restauratie in het midden van de jaren tachtig. Vlak voor de restauratie was het kasteel de locatie voor de televisieserie 'De Zevensprong' naar het boek van Tonke Dragt.

  De VVV in Ruurlo heeft nu ook een fietstocht door het dorp georganiseerd met "de Zevensprong" als thema. Tegenwoordig is het een populaire locatie om te trouwen. In 2003 is naast het kasteel de oranjerie uit 1879 herbouwd die dienst doet als theehuis, en voor speciale gelegenheden wordt verhuurd.

  Bron Wikipedia.

Kasteel de Kelder Doetinchem - Gemeente Doetinchem

 • Havezate Hagen

  Kasteel De Kelder is gelegen in de Kruisbergse Bossen aan de Kelderlaan, in het noordwesten van Doetinchem. Het ligt verschollen achter het Slingeland Ziekenhuis.

  Door de ligging tegen de bossen ademt het Kasteel een romantische sfeer van vervlogen tijden.

  Jonkheer Floris Beelaerts van Blokland is sinds 1978 eigenaar van Kasteel.

  Kasteel de Kelder heeft een rijke geschiedenis die terug loopt tot diep in de middeleeuwen. Eigenlijk is er sprake van twee namen. Naast 'De Kelder' staat het ook bekend als 'Havezathe Hagen'. Een havezate is een versterkt huis of versterkte hoeve. De geruchten gaan dat het oorspronkelijk een jachthuis was dat hoorde bij een inmiddels geheel vergaan kasteel dat ergens in de bossen heeft gestaan.

Kasteeel Slangenburg Doetinchem - Gemeente Doetinchem

 • Kasteeel Landgoed De Slangenburg

  Het kasteel ligt in de gemeente Doetinchem, iets minder dan 5 kilometer van de stad verwijderd. De Slangenburg is ontstaan aan het eind van de Middeleeuwen. Tegenwoordig wordt het kasteel gebruikt als gasthuis van het klooster van de Benedictijnen. Het landgoed de kapel van het klooster zijn toegankelijk voor publiek.

  Het eeuwenoude lanen-stelsel op het landgoed is bijzonder aangelegd: in de vorm van een trapezium. De trapeziumvormige lanen zijn bewaard gebleven.

  Lees hier meer over toerisme in de Gemeente Doetinchem.

Landgoed Veldhorst Lochem - Gemeente Lochem

 • Landgoed Veldhorst

  Dit zeventiende-eeuwse landgoed bestaat uit een landhuis, akkers, parkbos, statige lanen, kleinschalige akkers, hooilanden, boerderijen met geschilderde luiken, houtwallen en bloemrijke schrale graslanden. Zeer afwisselend dus.

  Voor de eeuwwisse-ling diende de houtwallen als schutting om het vee tegen te houden en voor kappen van hout voor de gebouwen. Vooral struiken met doorns zoals meidoorn, sleedoorn en braam functioneerden in de houtwal goed om het vee buiten de akkers, moestuin of het erf te houden. Voor de natuur hebben de houtwal-len een belangrijke functie als schuil- en nestelplaats voor talloze dieren. Door de vele besdragende struiken zijn ze in de herfst populair als voedselbron.

Kasteel Ampsen bij Lochem - Exel - Gemeente Lochem

 • Kasteel Ampsen

  Voordat de Tachtigjarige Oorlog begon, stonden er twee kastelen op het landgoed Ampsen. Beide burchten zijn totaal vernield.

  Het huidige kasteel Ampsen is het 3de kasteel dat hier is gebouwd. De oostelijke vleugel en het middelste gedeelte stammen uit 1650

  Het landgoed is bijna 700 hectare groot. De eiken en beukenlanen zijn 300 jaar oud.

Kasteel 't Joppe - Joppe - Gemeente Lochem

 • Kasteel 't Joppe

  Net ten oosten van buurtschap Joppe (tussen Zutphen en Deventer) ligt Kasteel Joppe. Het landhuis is omstreeks 1740 gebouwd en is gelegen op een landgoed. De entree van het landuis is in Lodewijk XIV-stijl gebouwd, wat toen erg gangbaar was.

  Van het landgoed Joppe wordt al in 1565 melding gemaakt. Het was toen in bezit van Lubbert van Kuinre, die in die tijd ten oosten van Gorssel de zgn 'Nijelanden' liet ontginnen.

  Landgoed 't Joppe bestaat uit een parkbos met naald- en loof-hout en kent daarnaast ook akkerlanden en weilanden. Op de weilanden van het landgoed staan enkele fraaie bomen. Volgens zeggen is het een goede verblijfplaats voor vleermuizen en ringslangen. Ook staat er op het landgoed een zgn. "berceau", een loofgang (soort tunnel) van haagbeuken.

  Het landgoed en de directe omgeving zijn privégebied. Ook de berceau is privégebied. De rest van het landgoed is echter vrij toegankelijk.

  Vanuit Gorssel is er een wandelroute van 10km (uit te breiden tot 13km of 17km), de Drie Kieftenroute. Deze loopt ook over het landgoed en langs het landhuis 't Joppe.

Huis Oolde - Oolde - Gemeente Lochem

 • Havezate Oolde

  Oolde is een rijksmonument, buitenplaats en landgoed in de gelijknamige buurtschap Oolde bij Laren, gemeente Lochem

  Het huis wordt dan gebouwd als buitenplaats van het nabijgelegen Old Oolde en wordt daarom ook wel Nijenhuis genoemd voordat het Oolde gaat heten. Van het Old Oolde gaat de geschiedenis terug tot het jaar 1367 als goed van de Van Keppels. Het Old Oolde zou volgens het boek Oud-Achterhoeksch Boerenleven zelfs een kasteel of slot zijn geweest en dichtbij de hofstede Holterman hebben gestaan. Naast dat slot zou ook de verdwenen kapel hebben gestaan. In de 18e eeuw werd het huis ingrijpend gemoderniseerd in opdracht van Derk Jan van Keppel en kreeg o.a. een nieuwe ingangspartij, waardoor het huis tegenwoordig nog een volledig 18e eeuwse uitstraling heeft. Aan de voorgevel zijn de wapens van de geslachten Van Keppel en Heeckeren bevestigd. Voor de linker zijgevel is een bordesterras gebouwd met een ingemetselde wapensteen voorzien van de wapens van de geslachten Van Keppel, Van Ittersum, Van Coeverden en Sloet

  Het landgoed is opengesteld voor het publiek, het huis en haar directe omgeving niet.

  Bron: wikipedia.org

Landhuis Dorth - Kring van Dorth - Gemeente Lochem

 • Landhuis Dorth

  Kasteel Dorth is een landgoed en voormalig kasteel gelegen ten noordoosten van buurtschappen Kring van Dorth

  De oudste vermelding stamt uit 1311 als het goed in het bezit is van het oude riddergeslacht Van Heeckeren. In die tijd moet hier een sterke burcht hebben gestaan die de grens tussen het Graafschap Gelre en het Oversticht moest bewaken. Markant is dat het bijbehorende Hof Dorth in het Oversticht lag. In de loop van de tijd ging deze tak van de Van Heeckerens zich uitsluitend Van Dorth noemen. Tijdens de twisten tussen de Heeckerens en Bronckhorsten kozen de Van Dorths de zijde van de Van Heeckerens. Door deze twist ontstaat veel schade aan het huis in 1373. Na veel wisselingen van eigenaar koopt uiteindelijk Laurens Kleyn het kasteel in 1833 en laat het slopen. Ter plaatse wordt een landhuis gebouwd, die in 1927 alweer wordt gesloopt als Gustaaf Otto Frederik ridder Huyssen van Kattendyke het huis in slecht onderhouden toestand koopt. Hij bouwt op het landgoed weer een nieuw landhuis, dat tegenwoordig eigendom is van Vereniging Natuurmonumenten en niet te bezichtigen is. Het landgoed is wel opengesteld voor het publiek en er is ter plaatse een gemarkeerde wandelroute uitgezet van drie kilometer. De slotgracht is nog in aanleg aanwezig.

  Bron: wikipedia.org

Huis de Voorst - Eefde - Gemeente Lochem

 • Huis de Voorst

  Het goed waarop aan het eind van de 17de eeuw De Voorst verrees, was al sinds de 16de eeuw in het bezit van het Gelderse adellijk geslacht Van Keppel
  Arnold Joost van Keppel (1669 - 1718) was een gunsteling van Koning-stadhouder Willem III die hem tot graaf van Albemarle verhief; dankzij finasiele steun van de koning kon hij kort voor 1700 De Voorst bouwen; een paleisachtige buiten verblijf, dat een vergelijkeing met het Loo goed kan doorstaan.

  In de 18de en de 19de wisselde De Voorst herhaaldelijk van eigenaar, met onttakeling van het interieur als gevolg.
  Ook de de tuinen werden ingrijpend gewijzicht. In 1943 werd het huis door een zware brand getroffen. Het resterende deel van het interieur ging daarbij verloren.

  Tegenwoordig word het landgoed gebruikt voor feesten en partijen. Rondom het huis ligt een loofbospark waar u vrij kunt wandelen.

Landgoed 't Haveke - Eefde - Gemeente Lochem

 • Landgoed 't Haveke

  Landgoed 't Haveke is een in 1860 gebouwd herenhuis, omgeven door een schitterend 14 hectare groot Engels landschapspark.

  De eerste vermelding van Landgoed 't Haveke dateert uit 1481 wanneer ene Herman ter Havick zijn vrouw naar aanleiding van hun huwelijk behalve een groot geldbedrag het huis cadeau geeft.
  Tegen 1860 werd het oude huis afgebroken en het nieuwe "Het Haveke" gebouwd. Daarna werden er door de eigenaars enkele veranderingen aan het huis aangebracht en kwam het in 1948 in het bezit van de familie van de Graven van Rechteren-Limpurg-Speckfeld.

  Enkele jaren geleden erfden de huidige eigenaren het huis. Tegenwoordig is het park rond het huis een natuurmonument en overdag vrij toegankelijk voor het publiek.

  foto wikipedia.org

Huis Bergh 's-Heerenberg - Gemeente Montferland

 • Kasteel Huis Bergh - 's-Heerenberg

  Huis Bergh behoort tot de grootste kastelen van Nederland. De bouwgeschiedenis ervan gaat terug tot de 13de eeuw. De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14de, 15de en 17de eeuw.

  Binnenkort laten wij u nog meer foto's zien van dit imposante bouwwerk.

  Zie voor openingstijden en informatie de website www.huisbergh.nl.

  Lees hier meer over toerisme in de Gemeente Montferland.

Havezate de Padevoort Zeddam - Gemeente Montferland

 • Edelmanswoning

  De Padevoort is een erg fraai huis aan het eind van de Padevoortse Allee in Zeddam. Het heeft een typisch zadeldak met twee fraaie trapgevels. Bovendien heeft het een gracht met een brug.

  Het is een havezate, dat wijst op een versterkte hoeve of huis. De Padevoort is zeker geen echt kasteel. Toch deed men in 1972 een interessante ontdekking. Het huis is ooit gebouwd als een poortgebouw, bedoeld als onderdeel van een kasteel dat er toch nog niet gekomen is. Later is het verbouwd tot een 'gewoon' huis.

  Het landgoed bij de Padevoort is toegankelijk voor het publiek. Het huis zelf en directe omgeving zijn dat niet. Toch is het zeker de moeite van het bekijken waard.

  Lees hier meer over toerisme in de Gemeente Montferland.

Kemnade Wijnbergen - Gemeente Montferland

 • Kemnade

  Vanuit Etten komende en rijdend richting Wijnbergen komt u bij het Waalse Water. Hier heeft u een mooi uitzicht op het landhuis de Kemnade met de typosche toren. Het wordt u daar daar als het ware op een presenteerblad aangeboden.

  Het landhuis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek. U kunt er echter redelijk dichtbij komen.

  Lees hier meer over toerisme in de Gemeente Montferland.

Havezate Luynhorst Greffelkamp - Gemeente Montferland

 • Luynhorst

  Havezate Luynhorst ligt ten noorden van Didam in het buurtschap Greffelkamp.

  In het jaar 1410 word het voor het eerst beschreven in het leenregister.

  Vanaf de oprit heeft u een goede kijk op dit pand. Het landhuis zelf is niet toegankelijk voor het publiek.

Kasteel Wisch Terborg - Gemeente Oude IJsselstreek

 • Terborg

  Dicht tegen het centrum van het stadje Terborg treft u kasteel Wisch aan. Via de Paasberg en de Laan van Wisch kunt u het kasteel bereiken. Deze grote oprijlaan ontneemt het zicht op het kasteel met het landschappelijk aangelegde park. Het geheel is in particulier eigendom van de familie Vegelin van Claerbergen en het Gelders Landschap. Het is daarom niet toegankelijk.

  Advies: Met een beetje lef kunt u Kasteel Wisch toch zien. Gewoon doorlopen tot het einde van de oprijlaan.....

  Lees hier meer over toerisme in de Gemeente Oude IJsselstreek.

Huis Landford Gendringen - Gemeente Oude IJsselstreek

 • Landfort: een groene oase

  Tussen het landelijke weidegebied van Gendringen en Mechelen vormt Landfort een groene oase. Rondom Huis Landford treft u een afwisselend park aan met mooie uitzichten op omgeving en op het landgoed. Huis Landford is niet toegankelijk voor publiek. U kunt echter rondom het huis op de paden vrij wandelen en fietsen. U heeft hierdoor vrij zicht op het landhuis.

  Als u hier in alle rust eens rondwandelt, heeft u grote kans dat u bij een beekje bijvoorbeeld de ijsvogel ziet.

  Lees hier meer over toerisme in de Gemeente Oude IJsselstreek.

Kasteel De Swanenburg Gendringen - Gemeente Oude IJsselstreek

 • Er was eens....

  Van het eens zo indrukwekkende kasteel De Swanenburg is nu nog maar een droevig restant over. Een passant moest eens weten dat het hier om de schamele resten van De Swanenburg gaat.

  Al fietsend vanaf Gendringen richting Megchelen treft u de restanten aan uw linkerzijde aan, voor de afslag richting Huis Landford.

  Van het andere kasteel in de gemeente, Kasteel Schuilenburg bij Silvolde, is helaas bijna niets meer terug te vinden. Dit is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd (door de geallieerden).

  Lees hier meer over toerisme in de Gemeente Oude IJsselstreek.

Wesenthorst Ulft - Gemeente Oude IJsselstreek

 • Havezate de Wesenthorst

  Het huidige huis kan nog uit omstreeks 1500 dateren. Mogelijk bevinden zich nog resten van het oude kasteel in de grond. In 1978 werd hier een bouwput gegraven. Deze put bleek te zijn gegraven in de gracht en in 1 van de taluds van de gracht. Vermoedelijk is in de veertiende eeuw in de gracht een keermuur opgetrokken en is het grachtgedeelte achter de muur aangevuld. Vlak achter de muur en evenwijdig daarmee is een doorlopende rij van zware eiken palen aangetroffen. Tevens werd er een houten waterput aangetroffen.

  Dateringen 1050 t/m 1949 (Middeleeuwen laat - Nieuwe tijd)

  Havezate de Wesenthorst is zichtbaar vanaf de openbare weg.

Huis Aerdt Herwen - Gemeente Rijnwaarden

 • Huis Aerdt

  Huis Aerdt was in de 18de en 19de eeuw de residentie van de adellijke familie Van Hugenpoth. Als centrum van de streek had het een belangrijke functie tot eind 19de eeuw.

  In 1961 is huis Aerdt overgedragen aan Geldersche Kasteelen. Deze stichting herstelde het pand van de geleden oorlogsschade en gaf het een nieuwe functie.

  Huis Aerdt is nu in gebruik voor huwelijks-voltrekkingen.

  De oostvleugel van het huis is een half-open galerij met aan het einde daarvan een kruittoren. De westvleugel bestaat uit twee 19e-eeuwse dienstwoningen en een koetshuis.

  In het koetshuis is Bezoekerscentrum De Gelderse Poort gevestigd. U vndt hier een expositie en informatie over het omringende natuurontwikkelingsgebied.

Huis 't Velde - Warnsveld - Gemeente Zutphen

 • Huis 't Velde

  Huis 't Velde is een statig wit landhuis ten oosten van Warnsveld. De geschiedenis van dit voormalig havezate gaat terug tot minimaal 1326.

  Tegenwoordig wordt het huis gebruikt als conferentie en studiecentrum als onderdeel van de Politieacademie.

  Rond om het huis kunt u vrij wandelen. Het huis en de directe omgeving is niet toegangkelijk

Google

Zondag 19 november 2017 © 2000 - 2017: Concept en Realisatie Achterhoek Promotie.nl - Alle rechten voorbehouden voor teksten, afbeeldingen en overige zaken