Toerisme in beeld

achterhoek-liemers-distel.jpg medler-kasteel-t-medler.jpg achterhoek-liemers-bloemen.jpg achterhoek-liemers-anwb-paddenstoel.jpg vorden-eend.jpg

Toerisme en recreatie in de gemeente Zutphen

 • Zutphen

  Zutphen, een Hanzestad gelegen aan de Gelderse IJssel, heeft vanuit cultuur-historisch oogpunt zeer veel te bieden. Veel van de monumentale gebouwen staan op de Nationale Monumentenlijst.

  De gemeente Zutphen wordt gevormd door de plaats Zutphen, het dorp Warnsveld en het buurtschap Warken. Deze laatste twee vormden voorheen de gemeente Warnsveld.

  Zutphen is een stad met ongekend veel mogelijkheden op recreatief en toeristisch gebied. Voor de recreant en toerist valt er van alles te beleven.

  Daarbij kunt u onder meer denken aan de vele bezienswaardigheden en de groene omgeving, en een breed scala aan evenementen die natuurlijk ook in onze Evenementen Agenda zijn opgenomen.

Evenementen en Activiteiten in de gemeente Zutphen

Berkelpoort

 • Stadsmuur

  Gelegen aan de oostelijke rand van het stadscentrum treft u de Berkelpoort.

  Het is een onderdeel van de Zutphense stadsmuur. In de 14e eeuw werd de poort gebouwd om de twee nederzettingen aan beide zijden van de Berkel met elkaar te verbinden.

  Oorspronkelijk waren er twee waterpoorten die samen met de stadsmuur een vestingsmuur rond de stad vormden.

Fluisterboot

 • Rondvaart op de Berkel

  En als u dan in de gelegenheid bent, moet u beslist eens u een rondvaart maken met de fluisterboot.

  Deze fluisterboot voert u langs de mooiste plekjes aan de rivier de Berkel. Deze vaartocht duurt ongeveer één uur

  Het is een informative en bezienswaardige rondvaart die zeker de moeite waard is. De vaartocht begint en eindigt middenin het centrum van Zutphen, bij de steiger op de Rijkenhage (de Berkelpoort).

  De fluisteraar (de schipper) vertelt geheel op zijn eigen en unieke manier over de geschiedenis van de Hanzestad Zutphen en haar historische monumenten langs de route.

  Klik hier om de website van de fluisterboot te bezoeken.

Havens en Jachthavens

 • Er zijn 5 havens in Zutphen

  Te noemen zijn:

  • Jachthaven Gelre
  • Hanze Haven (historische haven)
  • Houthaven
  • Industriehaven/IJsselkade
  • Jachthaven De Mars

  Zie ook de Website Museum Haven Zutphen.

Binnenstad Centrum

 • Historische binnenstad

  De binnenstad van Zutphen herbergt veel middeleeuwse bouwerken. Achter de veelal jongere gevels zit een grote hoeveelheid huizen uit de late Middeleeuwen verborgen, die reeds uit baksteen waren gebouwd. Hierdoor hebben ze de tand des tijds kunnen doorstaan.

  Markten in Zutphen:

  Donderdag 07:00 - 13:00 uur Zaterdag 08:00 - 17:00 uur

Cultureel

Martinuskerk - Warnsveld

  Martinuskerk

  Warnsveld kent een rijke geschiedenis. De Martinuskerk dateert uit de 9e of 10e eeuw. Warnsveld zelf wordt vanaf het jaar 1121 genoemd. Indrukwekkend zijn de grote landhuizen aan de Rijksstraatweg. Bekend in de streek is ook het begrip "Warnsveld", waarmee de psychiatrische inrichting bedoeld wordt....

Molen Nooit Gedacht - Warnsveld

 • Molen Nooit Gedacht

  De geschiedenis van de molen gaat terug tot het midden van de vorige eeuw. Eind 1850 liet de landbouwer Derk Jan Oudenampsen, geboren in Warnsveld in 1815 de achtkante stellingkorenmolen ‘Nooit Gedacht’ bouwen. De molen werd ingericht voor het malen van koren en eek (eek komt van de bast van eikenbomen en werd gemalen als looistof voor leerlooierijen). In 1854 werd het molenaarshuis erbij gebouwd.

  De molen is in het bezit van de 'Vereniging de Hollandsche Molen'.

  Zie ook de website van Molen Nooit Gedacht

  De molen is uitgerust met drie koppel maalstenen en heeft daarnaast de nodige apparatuur voor het verwerken van meelproducten. De roeden van het wiekenkruis hebben een lengte van 22,50 meter. De binnenroede heeft fokwieken met zeilen. De buitenroede is uitgerust met het systeem Ten Have in combinatie met Van Busselstroomlijnneuzen.

Huis 't Velde - Warnsveld

 • Huis 't Velde

  Huis 't Velde is een statig wit landhuis ten oosten van Warnsveld. De geschiedenis van dit voormalig havezate gaat terug tot minimaal 1326.

  Tegenwoordig wordt het huis gebruikt als conferentie en studiecentrum als onderdeel van de Politieacademie.

  Rond om het huis kunt u vrij wandelen. Het huis en de directe omgeving is niet toegangkelijk

Warken

 • Warken

  Warken is een uitgestrekt buurtschap met veel historische boerderijen, die veelal voor 1900 gebouwd zijn. Ook is er de Warkense Molen uit 1878.

Dorpen en steden Zutphen

Gemeente Zutphen: dorpen, steden en buurtschappen

 • Gemeente Zutphen

  Warken, Warnsveld, Zutphen

Toeristische informatie per gemeente

 • We hebben van een aantal gemeenten informatie verzameld, die van belang is voor toerisme in de verschillende gemeenten van de Achterhoek en de Liemers. Via onderstaande link komt u op de overzichtspagina. Vanuit de overzichtspagina kunt u verder naar de andere gemeenten.

 • Lees hier meer over toerisme in de gemeenten van de Achterhoek en de Liemers.

Redacteuren Gezocht!

 • Lever ook een bijdrage

  De informatie verstrekt op deze pagina's kan nooit compleet zijn. We doen ons best om u een zo goed mogelijk beeld te geven. Als u het idee heeft, dat er informatie ontbreekt of verkeerd is, dan horen we het graag van u. Om u zo goed mogelijk te kunnen informeren, hebben wij uw hulp hard nodig. Graag ontvangen we uw reactie of bijdrage.

  U kunt ook redacteur worden van één of meer van deze gemeenten, plaatsen of dorpen. Ook van die plaatsen die we nog niet beschkbaar hebben zouden we graag bijdragen ontvangen.

Google

Zondag 19 november 2017 © 2000 - 2017: Concept en Realisatie Achterhoek Promotie.nl - Alle rechten voorbehouden voor teksten, afbeeldingen en overige zaken