Toerisme in beeld

vierakker-begraafplaats.jpg achterhoek-liemers-haas1.jpg achterhoek-liemers-stuw.jpg achterhoek-liemers-anwb-paddenstoel.jpg achterhoek-liemers-schip.jpg

Toerisme en recreatie in de gemeente Oude IJsselstreek

 • Oude IJsselstreek

  De gemeente Oude IJsselstreek heeft zowel de rustzoekende als de actieve toerist veel te bieden. De natuur is een van de sterkste punten van de gemeente Oude IJsselstreek.

  Er zijn veel natuur- en recreatiegebieden zoals het bos Engbergen, het Tandem, Nibbelinkbos, Noorderbroek, Idinkbos en de Vennebulten.

  Op sportief vlak zijn er talrijke mogelijkheden. Er zijn veel fiets- en wandelroutes en u kunt ook kanovaren, skeeleren, survivalen en zwemmen.

  De Gemeente Oude IJsselstreek is een samenvoeging van de voormalige gemeenten Gendringen en Wisch.

  Meer informatie

  Promotiefilm Gemeente Oude IJsselstreek

Evenementen en Activiteiten in de gemeente Oude IJsselstreek

Kasteel Wisch

 • Terborg

  Dicht tegen het centrum van het stadje Terborg treft u kasteel Wisch aan. Via de Paasberg en de Laan van Wisch kunt u het kasteel bereiken. Deze grote oprijlaan ontneemt het zicht op het kasteel met het landschappelijk aangelegde park. Het geheel is in particulier eigendom is van de familie Vegelin van Claerbergen en het Gelders Landschap. Het is daarom niet toegankelijk.

  Advies: Met een beetje lef kunt u Kasteel Wisch toch zien. Gewoon doorlopen tot het einde van de oprijlaan.....

Huize Landford Megchelen

 • Landfort: een groene oase

  Tussen het landelijke weidegebied van Gendringen en Mechelen vormt Landfort een groene oase. Rondom Huis Landford treft u een afwisselend park aan met mooie uitzichten op omgeving en op het landgoed. Huis Landford is niet toegankelijk voor publiek. U kunt echter rondom het huis op de paden vrij wandelen en fietsen. U heeft hierdoor vrij zicht op het landhuis.

  Als u hier in alle rust eens rondwandelt heeft u grote kans dat u bij een beekje bijvoorbeeld de ijsvogel ziet.

Kasteel De Swanenburg Megchelen

 • Er was eens....

  Van het eens zo indrukwekkende kasteel De Swanenburg is nu nog maar een droevig restant over. Een passant moest eens weten dat het hier om de schamele resten van De Swanenburg gaat.

  Al fietsend vanaf Gendringen richting Megchelen treft u de restanten aan uw linkerzijde aan, voor de afslag richting Huis Landford.

  Van het andere kasteel in de gemeente, Kasteel Schuilenburg bij Silvolde, is helaas bijna niets meer terug te vinden. Dit is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd (door de geallieerden).

Wesenthorst Ulft

 • Havezate de Wesenthorst

  Het huidige huis kan nog uit omstreeks 1500 dateren. Mogelijk bevinden zich nog resten van het oude kasteel in de grond. In 1978 werd hier een bouwput gegraven. Deze put bleek te zijn gegraven in de gracht en in 1 van de taluds van de gracht. Vermoedelijk is in de veertiende eeuw in de gracht een keermuur opgetrokken en is het grachtgedeelte achter de muur aangevuld. Vlak achter de muur en evenwijdig daarmee is een doorlopende rij van zware eiken palen aangetroffen. Tevens werd er een houten waterput aangetroffen.

  Dateringen 1050 t/m 1949 (Middeleeuwen laat - Nieuwe tijd)

  Havezate de Wesenthorst is zichtbaar vanaf de openbare weg.

Terborg

 • Centrum Terborg

  Terborg is een klein stadje dat deel uitmaakt van de gemeente Oude IJsselstreek (voorheen Wisch). Het heeft als enige plaats in deze gemeente stadsrechten.

  Terborg is ooit ontstaan aan een doorwaadbare plek in de rivier de Oude IJssel bij het plaatsje Etten. Inmiddels is Terborg behoorlijk uitgegroeid en is belangrijker geworden dan Etten. Terborg heeft van oudsher enkele grote industrieën die gebaseerd zijn op de ijzerverwerking.

  De Hoofdstraat van Terborg heeft een aantal karakteristieke panden. De laatste jaren wordt er veel gerenoveerd in Terborg. Terborg beschikt over enkele horecagelegenheden. Bij mooi weer is het er ook goed vertoeven op de terrassen.

Varsseveld

 • Varsseveld

  Varsseveld wordt voor het eerst genoemd in een ackte uit het jaar 823, dit onder de naam Wazovelde.

  Echter word vermoed dat Varrseveld al veel eerder bewoond werd. Vonsten gedaan op de Vennebulten net buiten Varsseveld verwijzen naar rendierjagers.

  Varrseveld is gebouwd rond om de kerk. Het heeft mede hierdoor een gemoedelijke centrum met leuke winkeltjes en veel horecagelegenheden met terrasjes.

  Nog nooit gehoord van Varrseveld! Dan moet je minimaal gehoord hebben van Hiddinktown, vernoemd naar ex voetballer en trainer Guus Hiddink.

Landelijk karakter

 • Boerenland

  De gemeente Oude IJsselstreek heeft een landelijk karakter: afwisselend bos, akkers en weide.

  Ondanks de modernisering van boerenbedrijven zie je hier gelukkig nog wel koeien in de wei, al wordt dat helaas ook in deze regio wat minder. Als u in voorjaar, zomer of najaar in Oude IJsselstreek bent, zult u nog volop kunnen genieten van het rustgevende karakter van weiden met koeien en ander vee. En andersom.

Gerritsens Molen - Silvolde

 • Korenmolen

  De Gerritsenmolen is een korenmolen, die gebouwd is in het jaar 1856.

  Vroeger had de molen de naam 'Beltermansmolen, naar één van de beide oprichters: Bernardus Bongers van de Belterman en Wilhelmus Engelbertus Borggreven uit de Lichtenberg.

  In 1887 kwam de molen in bezit van de familie Gerritsen, die vier generaties lang de molen exploiteerde.

  Van 1940 tot 1950 was de molen en het pakhuis eigendom van het veevoederbedrijf B. Coops uit Halle.

  In 1950 kocht de familie Gerritsen, met hulp van diverse geldgevers, de molen terug, waarna er een grote restauratie volgde. De molen is nu eigendom van de gemeente en wordt nog steeds bemalen door een vrijwillige molenaar.

  De molen is geregeld in werking te bezichtigen.

Zwembad de Paasberg - Terborg - Silvolde

 • Openluchtzwembad

  Geopend van 1 mei t/m 31 aug

  Het zwembad De Paasberg ligt op de grens van Terborg en Silvolde. Het is een modern bad met een recreatiebassin en een wedstrijdbassin. Ook zijn er spetter/spattervoorzieningen voor de kleintjes. Voor de zonliefhebbers zijn er de lig- speel en zonneweides.

  Verder
  Goede parkeervoorzieningen
  Hoge en lage duikplank
  Volleybal/basketbalvelden
  Kiosk
  Overdekte kleedruimtes
  kledingkluisjes

  Zie ook: Openingstijden zwembad De Paasberg

Engbergen - Gendringen

 • Speeltuin, trimparcour en hertenkamp

  Net even buiten Ulft/Gendringen ligt Engbergen. Een klein gebied met veel mogelijkheden. Bekend is het Openluchttheater. Vlak voor het Openluchttheater is een leuke speeltuin, gebouwd op een helling. Dit is zeker een aanrader voor het jonge publiek. Bij de speeltuin is ook een eet- en drinkgelegenheid.

  Aan de overkant van de weg bevindt zich een trimparcours dat door het schitterende bos loopt. In dat bos is een kinderboerderij. En als dat nog niet voldoende is, dan is er ook nog de Oude IJssel waarlangs een mooie fiets/wandelroute is aangelegd.

  Met al die mogelijkheden is Engbergen beslist de moeite van een bezoek waard.

Recreëren

 • Fietsen, wandelen en paardrijden en mini-campings

  Het buitengebied van de Oude IJsselstreek is ideaal om te fietsen, te wandelen of paard te rijden.

  Ook voor skeelers zijn er routes uitgezet. Verder heeft de gemeente een openluchtzwembad in Terborg en twee overdekte zwembaden in Varsseveld en Ulft. De bossen hebben diverse trimparcoursen voor de actieve survivalaar.

  In de gemeente Oude-IJsselstreek tref je meerdere mini-campings voor het kleinschalig kamperen op het platteland.

De Oude IJssel

 • Varen op de Oude IJssel

  De Oude IJssel wordt niet druk bevaren. Tussen Doetinchem en de grens is er tegenwoordig geen beroepsvaart meer. Het is dan ook een ideale rivier om te verkennen met kano of opblaasboot.

  Op verschillende plaatsen kun je kano's huren.

  De Oude IJssel loopt vanaf Gendringen tot aan Doesburg. Daar mondt ze in de Gelderse IJssel uit.

Ulft

 • Ulft

  Ulft ligt in het zuiden van de Achterhoek, op ongeveer 15 km van Doetinchem.

  De geschiedenis van Ulft begint in 1236 met een burcht: het reeds lang geleden verdwenen Slot Ulft. Deze waterburcht lag aan de samenvloeiing van de Oude IJssel en de AA-strang

De Kempermolen Breedenbroek

 • Beltmolen

  [info volgt]

Kappel Sinderen

 • Antonius Kappel

  [Info volgt]

Spoorhalte Sinderen

 • Halte Sinderen

  Bij Koninklijk Besluit van 13 februari 1900 werd de akte van oprichting van de "N.V. Locaal Spoorweg Maatschappij Dinxperlo-Varsseveld" goedgekeurd, waarna in 1904 werd gestart met de aanleg van de lijn en de bouw van het station van Dinxperlo en de haltehuisjes van De Heurne en Sinderen.

  Op 30 november 1904 vond de officiŽle opening van de lijn plaats en vanaf dat moment reden de loc's en de personen- en goederenwagons van de "Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij" dagelijks door het rustieke landschap tussen Dinxperlo en Varsseveld.

  In Varsseveld werd bij het station aangesloten op de in 1885 in gebruik genomen spoorlijn Zevenaar - Winterswijk.

  Het personenvervoer stopte op 31 december 1934, het goederenvervoer in 1942, oorzaak: de bezetter brak de rails op.....

  Van het spoor is dus niets meer terug te vinden. Het gebouw en het wachthuisje zijn nog steeds te zien.

Korenmolen Voorst

 • Korenmolen

  Herstel Korenmolen Voorst voltooid
  De molen is een Rijksmonument en dateert van 1867. In de Tweede Wereldoorlog raakte de molen beschadigd en in de jaren vijftig kwam daar nog een blikseminslag bij waardoor een wiek afbrak. Malen was toen niet meer mogelijk. In 1957 is uit veiligheidsoverwegingen de hele kap verwijderd.

  Een stichting is in het leven geroepen om de molen weer in ere te herstellen. Er werd een restauratieplan opgesteld. Het herstel van de Korenmolen in Voorst is in 2010 voltooid. Onder meer door een gecombineerde bijdrage van de gemeente Oude IJsselstreek en de provincie Gelderland. De stichting doet ook een beroep op een speciale Rijksregeling voor herstel van oude molens.

  De Korenmolen is onderdeel van een groter plan rond het gebied Engbergen. De komende jaren wordt het gebied aantrekkelijker gemaakt voor recreanten. Het is de bedoeling dat er onder andere nieuwe fietspaden komen, een aanlegsteiger langs de Oude IJssel en een paardenhal met verblijfsmogelijkheden.

Dorpen en steden Oude IJsselstreek

Gemeente Oude IJsselstreek: dorpen, steden en buurtschappen

 • Gemeente Oude IJsselstreek

  Bontebrug, Breedenbroek, Etten, Gendringen, Heelweg-Oost, Heelweg-West, Megchelen, Netterden, Silvolde, Sinderen, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld, Voorst, Westendorp

Toeristische informatie per gemeente

 • We hebben van een aantal gemeenten informatie verzameld, die van belang is voor toerisme in de verschillende gemeenten van de Achterhoek en de Liemers. Via onderstaande link komt u op de overzichtspagina. Vanuit de overzichtspagina kunt u verder naar de andere gemeenten.

 • Lees hier meer over toerisme in de gemeenten van de Achterhoek en de Liemers.

Redacteuren Gezocht!

 • Lever ook een bijdrage

  De informatie verstrekt op deze pagina's kan nooit compleet zijn. We doen ons best om u een zo goed mogelijk beeld te geven. Als u het idee heeft, dat er informatie ontbreekt of verkeerd is, dan horen we het graag van u. Om u zo goed mogelijk te kunnen informeren, hebben wij uw hulp hard nodig. Graag ontvangen we uw reactie of bijdrage.

  U kunt ook redacteur worden van één of meer van deze gemeenten, plaatsen of dorpen. Ook van die plaatsen die we nog niet beschkbaar hebben zouden we graag bijdragen ontvangen.

Google

Zondag 19 november 2017 © 2000 - 2017: Concept en Realisatie Achterhoek Promotie.nl - Alle rechten voorbehouden voor teksten, afbeeldingen en overige zaken