Toerisme in beeld

achterhoek-liemers-kikker.jpg achterhoek-liemers-zonnebloem.jpg achterhoek-liemers-girl.jpg achterhoek-liemers-zonsondergang.jpg hengelo-kanon.jpg

Toerisme en recreatie in de gemeente Montferland

 • Montferland

  Montferland is een heuvelachtig landschap ontstaan in de ijstijd. Het staat beter bekend als de streek Montferland dan als gemeente. Vroeger was het vooral bekend als kuuroord. Tegenwoordig is de gemeente Montferland een samenvoeging van de twee voormalige gemeenten Bergh en Didam.

  Het gebied rondom Montferland is erg in trek bij wandelaars, fietsers, cyclecrossers en ruiters. Hiervoor zijn dan ook diverse paden aangelegd in de Montferlandse bossen. Mensen die van een actieve vakantie houden kunnen op deze manier alle kanten op.

  Ook valt er veel te zien in en om Monterland. Bekend zijn onder andere de panorama-uitzichten vanaf de heuvels. Het bezoeken waard zijn onder andere de plaatsen 's-Heerenberg, Stokkum, Beek, Zeddam en Didam.

Evenementen en Activiteiten in de gemeente Montferland

 • De Evenementen Agenda 2017 van de gemeente Montferland

  Datum Evenement Plaats
 • Staat uw evenement er niet bij en organiseert u zelf evenementen?
  Meld deze dan aan via de Achterhoek Agenda - (evenementen aanmelden).

Kasteel Huis Bergh 's-Heerenberg

 • Kasteel Huis Bergh - 's-Heerenberg

  Kasteel Huis Bergh behoort tot de grootste en belangrijkste kastelen van Nederland. De bouwgeschiedenis ervan gaat terug tot de 13de eeuw. Vroeger was het vooral een verdedegingswerk. Het is echter steeds meer verfraaid. Momenteel is het een fraai slot dat nog de adem van de Middeleeuwen laat proeven. De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14de, 15de en 17de eeuw.

  Iin het slot zijn veel wetenswaardigheden te vinden over de bewoners en de gebruiken in hun tijden. Daarnaast is er een theeschenkerij en biedt het entourage aan mooie fotoreportages. Direct achter het kasteel begint het Bergher Bos en misschien wel uw mooie wandeling.

  Binnenkort laten wij u nog meer foto's zien van dit imposante bouwwerk.

  Zie voor openingstijden en info de site www.huisbergh.nl.

Kemnade Wijnbergend

 • Kemnade

  Vanuit Etten komende en rijdend richting Wijnbergen komt u bij het Waalse Water. Hier heeft u een mooi uitzicht op het landhuis de Kemnade met de typosche toren. Het wordt u daar daar als het ware op een presenteerblad aangeboden.

  Het landhuis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek. U kunt er echter redelijk dichtbij komen.

Havezate de Padevoort Zeddam

 • Edelmanswoning

  Havezate De Padevoort is een erg fraai huis aan het eind van de Padevoortse Allee in Zeddam. Het heeft een typisch zadeldak met twee fraaie trapgevels. Bovendien heeft het een gracht met een brug.

  Het is een havezate, dat wijst op een versterkte hoeve of huis. De Padevoort is zeker geen echt kasteel. Toch deed men in 1972 een interessante ontdekking. Het huis is ooit gebouwd als een poortgebouw, bedoeld als onderdeel van een kasteel dat er toch nog niet gekomen is. Later is de poortconstructie weer verwijderd en het geheel verbouwd tot een 'gewoon' huis.

  Het landgoed bij de Padevoort is toegankelijk voor het publiek. Het huis zelf en directe omgeving zijn dat niet. Toch is het zeker de moeite van het bekijken waard.

Havezate Luynhorst Greffelkamp

 • Luynhorst

  Havezate Luynhorst ligt ten noorden van Didam in het buurtschap Greffelkamp.

  In het jaar 1410 word het voor het eerst beschreven in het leenregister.

  Vanaf de oprit heeft u een goede kijk op dit pand. Het landhuis zelf is niet toegankelijk voor het publiek.

De Grafelijke Torenmolen Zeddam

 • Torenmolen - Zeddam

  De Grafelijke Torenmolen is heel kenmerkend voor Zeddam en uniek in Nederland. Al in 1440-1450 is de molen gebouwd. Nu, ruim 550 jaar later is het de oudste nog in gebruik zijn torenmolen in Nederland.

  De Torenmolen was toen één van de vier molens van de Heeren van Bergh. In die tijd was er spraek van 'maaldwang': de boeren waren verplicht hun gran te laten malen op de grafelijke molen en een deel van opbrengst af te staan aan de Heeren van Bergh.

  De maaldwang werd rond 1800 afgeschaft. De molen werd in 1832 aanmerkelijk gemoderniseerd, zodat ook het takelwerk met behulp van de windkracht kon gebeuren.

  In 1928 wilde de eigenaar de molen laten slopen. De toenmalige Heer van Bergh wist dat te voorkomen en kocht de molen terug. In de tweede helft van de 20e eeuw en in 2005 is de molen verschillende malen gerestaureerd. Daarbij is het karakter van deze eeuwenoude molen bewaard gebleven.

  De molen staat tegenwoordig op de lijst van 100 mooiste monumenten in Nederland en wordt bemalen door vrijwillige molenaars. De molen is op zaterdagen open voor publiek. In de zomer ook op zondagen en in het hoogseizoen vaak ook op de woensdagavonden. Voor openingstijden: zie www.torenmolen.nl.

  Meer informatie

  Kijk ook naar deze film over de De Grafelijke Torenmolen

De Gildekaot Zeddam

 • Museumboerderij

  Museumboerderij De Gildekaot een kenmerkend voorbeeld voor het type boerderij dat vroeger veel in het Berghse land voorkwam.

  In de Gildekaot is een verzameling voorwerpen te bezichtigen die met het leven in vroegere tijden en met het boerenleven in het bijzonder te maken hebben.

  Het museum geeft een indruk van het leven van een eenvoudig arbeidersgezin in Zeddam aan het einde van de 19e eeuw.

  De Gildekaot is geopend vanaf half april tot eind september.

Rosmolen Zeddam

 • Korenmolen op paardenkracht

  De Rosmolen in Zeddam heeft -net als de Torenmolen- deel uitgemaakt van de bezittingen van de Heeren van Bergh. Bekend is dat de molen in de 16e eeuw al bestond. In Zeddam zelf was te weinig open vlakte voor eenwindmolen. Vandaar dat in het dorp een molen werd gebouwd op paardenkacht.

  De molen is in de loop der eeuwen meerdere malen geteisterd door brand maar steeds weer opgebouwd. In 1866 werd de molen omgebouwd tot gewone schuur.

  Uiteindelijk bleek de schuur begin jaren '70 van de 20e eeuw behoorlijk vervallen te zijn. Deze is toen gerestaureerd waarbij de oorspronkelijke molen in ere is hersteld.

  Het gebouw is inwendig weer als maalvaardige rosmolen ingericht. De molen is geregeld in werking. In de molen bevindt zich een geologische expositie van materiaal dat in de omgeving is gevonden. Ook is er een fotoexpositie van Zeddamse historische gebouwen en personen.

De Volharding Zeddam

 • Beltmolen

  De Volharding is een ronde, stenen beltmolen en staat net even buiten het centrum van Zeddam. Een Beltmolen is gebouwd op een belt (of berg). In de belt zijn een in- en een uitgang gemetseld. Zo konden paard en wagen volledig onder in de molen rijden, daar gelost worden en er vervolgens weer uitrijden.

  De Volharding is in 1891 gebouwd. De molen heeft zo'n 50 jaar dienst gedaan. In 1941 werd het gevlucht (de wieken) en de staart (het achterdeel) verwijderd.

  In 1963 werd de kap hersteld en 1979 werd de molen geheel in z'n functie hersteld.

  De Volharding wordt tegenwoordig door vrijwillige molenaars bediend. De molen is open op zondagen en als de molen draait.

Toeristisch Overstappunt Zeddam

 • TOP Zeddam

  Toeristische Overstappunten (TOP's) zijn speciaal ingerichte plekken van waaruit u heerlijk kunt fietsen en wandelen via bewegwijzerde en beschreven routes. Zo vindt u gemakkelijk de weg en ontdekt u de mooiste plekken van de regio.

  De overstappunten zijn te herkennen aan een bijzonder vormgegeven zuil, een informatiebord en er is rustgelegenheid.

  Vanaf deze punten kan vanuit de auto, bus of trein heel makkelijk op verschillende fiets- en wandelroutes worden overgestapt.

Huifkartochten

 • Ontdek Montferland met de huifkar

  Een huifkartocht door Montferland brengt je de schoonheid, de rust, de historie em de natuur van deze mooie omgeving. Je kunt je aanmelden met je groep maar ook gewoon als individu. Er zijn bovendien vaste ritten vanaf Landal Greenpark en vanaf 's-Heerenberg.

  Met een koetsier kom je vanzelf op die plekken die leuk, mooi en interessant zijn. Maar als je wilt, kun je er ook zelf met de huifkar op uit trekken. De paarden zijn gewend om naar u te luisteren. Natuurlijk legt de koetsier u even wat dingen uit en helpt u graag op weg.

  Meer informatie bij het huifkarcentrum.

Midgetgolfbaan in Beek

 • Een officiële midgetgolfbaan

  Aan de St.Jansgildestraat ligt een officiële midgetgolfbaan met 18 holes en een oppervlakte van 2000 m2). De baan is voorzien van diverse zitjes, alwaar het goed vertoeven is. Het uitzicht geeft een kijk op het Berghse Bos en het naastgelegen hertenkamp.

  Er zijn diverse schaduwrijke zitjes met ruim zich op de golfbaan. Daarnaast zijn er parasols geplaatst, waar het goed vertoeven is.

  In Beek zelf zijn diverse hotels, restaurants en café's waar uw sfeervol kunt zitten op één van de terrassen.

Landgoed Bijvanck in Beek

 • Bijvanck

  De Byvanck is een prachtig en bosrijk landgoed met het Huis Byvank als middelpunt. Al in 1361 wordt er over geschreven. Het huidige landhuis lijkt te dateren uit de 18e eeuw, maar de historie gaat nog enkele eeuwen verder terug. In het bos staat een eikenstam met de afbeelding van Maria.

  Het kent een uitgebreide geschiedenis waarbij de eigendom door erfenissen en aankoop in vele handen is geweest.
  Momenteel wordt het huis bewoond en is daarom niet toegankelijk voor bezoekers. De bosrijke omgeving is eigendom van Stichting Natuurmonumenten en is de moeite van een bezoekje en een wandeling waard.

De Nevelhorst Greffelkamp

 • De Nevelhorst

  De Nevelhorst is een wat kleiner recreatiegebied ten westen van Didam in het buurtschap Greffelkamp. Het is gelegen aan een mooie recreatieplas van het Recreatieschap Achterhoek Liemers. Er worden vaak evenementen georganiseerd. Bekend is vooral de jaarlijkse triatlon.

  In 1942 is de Nevelhorst uitgegraven ten behoeve van de A12 die toen aangelegd moest gaan worden. Vanaf eind jaren '50 was het een gemeentelijk zwembad. In de jaren '80 zijn er diverse voorzieningen bijgekomen, die het gemaakt hebben tot wat het nu is: Een mooi recreatieplas in een mooie omgeving.

  De Nevelhorst bestaat behalve uit de waterplas ook uit speel- en ligweiden. Bovendien ligt er een mooi gebied van Staatsbosbeheer naast.Tevens treft u ook hier een Toeristische Overstappunt.

Düffels Möll Stokkum

 • Grondzeiler

  Van welk zijde u Stokkum ook nadert, Düffels Möll steekt herkenbaar boven alles uit.

  Düffels Möll is een grondzeiler (een windmolen die van de grond af in gang gezet kan worden), die gebouwd is in 1861. De plek waar in 1861 de molen gebouwd werd, stond bekend als "Die Wintschlag", wat al aangeeft dat het een voor de molen gunstige plek is. Rond 1880 werd er een woonhuis bij gebouwd.

  Rond 1890 werd Jan Düffels molenaar op deze molen. Sindsdien wordt de molen Düffels Molen, in dialect "Düffels Möll" genoemd.

  Door de opkomst van de electriciteit werden de wieken in 1922 verwijderd. Toen in 1937 ook de kap werd verwijderd, kreeg de molen, of eigenlijk wat er van over was, de bijnaam "'t Peperbusje".

  Vanaf 1968 werd er voor gestreden om de molen te restaureren. Het duurde echter tot 1988, voordat de molen met het typische "Möllepeadje" weer in gebruik genomen.

  Vanaf de molen heeft u een panoramisch uitzicht over de heuvels van het Montferland. Zelfs het Duitse Emmerich, Elten en de Eltenberg zijn vanaf de molen goed te zien.

Braamtse Molen / Koenders Möl Braamt

 • Grondzeiler

  De Braamtse Molen is een grondzeiler uit 1856. Een grondzeiler is een een windmolen die van de grond afbediend kan worden. De molen heeft een vlucht (lengte van twee wieken) van 22 meter. Vanaf 1872 is de molen in het bezet van de familie Koenders. Vandaar dat de molen ook wel Koenders Möl (Koenders Molen) wordt genoemd.

  In 1963 werd de molen gerestaureerd. Zo kwam er onder andere een halfsteens buitenmuur omheen en werd het wiekenkruis voorzien van twee remkleppen.

  Op het eind van de twintigste eeuw raakte de molen zodanig verzwakt, dat er niet meer mee gemalen kan worden. Hoewel er wel wat gerepareerd is, is de molen niet zover gere(e)d, dat deze weer in gebruik kan worden genomen.

Stroombroek Braamt

 • Stroombroek

  Stroombroek is eigenlijk een voormalige zandwinning in de buurt van Doetinchem. Al gauw na het beëndigen van de zandwinning, eind jaren '70, werd de zandplas geschikt gemaakt voor recreatie.

  De plas is ook bekend onder de naam "Braamtse Gat". Hieromheen zijn voorzieningen als het Landal Greenpark en Palestra gebouwd. Ook het kindvriendelijke 'Land van Jan Klaassen' grenst direct aan Stroombroek. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om over de plas te waterskieën.

  In Recreatiegebied Stroombroek kan je surfen, zwemmen en zonnen. Je kunt er gebruik maken van sauna, bowling, café, restaurants en andere activitieiten in Palastra. Er zijn diverse mogelijkheden voor en verblijf in één van de huisjes in Ladal Greenpark. Tevens is ook hier een Toeristische Overstappunt

  Stroombroek ligt aan de voet van Montferland, met z'n prachtige heuvels en bossen. Een mooi stukje Nederland.

Kempersplas Vethuizen

 • Kempersplas

  Gelegen tussen Etten en Zeddam treft u het buurtschap Vethuizen waar het kemperplas ligt verscholen tussen de weilanden.

  U kunt hier zwemmen maar ook kamperen op de mini-camping gelegen aan het water.

Dorpen en steden Montferland

Gemeente Montferland: dorpenen steden, buurtschappen

 • Gemeente Montferland

  Azewijn, Beek, Braamt, Didam, Greffelkamp, 's-Heerenberg, Holthuizen, Kilder, Lengel, Loerbeek, Loil, Nieuw-Dijk, Oud-Dijk, Stokkum, Vethuizen, Wijnbergen, Zeddam

Toeristische informatie per gemeente

 • We hebben van een aantal gemeenten informatie verzameld, die van belang is voor toerisme in de verschillende gemeenten van de Achterhoek en de Liemers. Via onderstaande link komt u op de overzichtspagina. Vanuit de overzichtspagina kunt u verder naar de andere gemeenten.

 • Lees hier meer over toerisme in de gemeenten van de Achterhoek en de Liemers.

Redacteuren Gezocht!

 • Lever ook een bijdrage

  De informatie verstrekt op deze pagina's kan nooit compleet zijn. We doen ons best om u een zo goed mogelijk beeld te geven. Als u het idee heeft, dat er informatie ontbreekt of verkeerd is, dan horen we het graag van u. Om u zo goed mogelijk te kunnen informeren, hebben wij uw hulp hard nodig. Graag ontvangen we uw reactie of bijdrage.

  U kunt ook redacteur worden van één of meer van deze gemeenten, plaatsen of dorpen. Ook van die plaatsen die we nog niet beschkbaar hebben zouden we graag bijdragen ontvangen.

Google

Zondag 19 november 2017 © 2000 - 2017: Concept en Realisatie Achterhoek Promotie.nl - Alle rechten voorbehouden voor teksten, afbeeldingen en overige zaken