Toerisme in beeld

achterhoek-liemers-kids.jpg achterhoek-liemers-bovendorpstr.jpg achterhoek-liemers-stuw.jpg achterhoek-liemers-amazones.jpg vorden-dienstwoning-wildenborg.jpg

Toerisme en recreatie in de gemeente Bronckhorst

  Coulissenlandschap

 • De gemeente Bronckhorst ligt tussen de centrumgemeenten Zutphen en Doetinchem. De Gelderse IJssel vormt de westgrens. Bronckhorst is een echte plattelandsgemeente en rijk bedeeld met natuurschoon.

  Het zogenaamde Achterhoekse coulissen-landschap biedt een plezierige afwisseling van bos, weilanden, akkers, oude laanbeplantingen en houtwallen, waartussen fraaie karakteristieke boerderijen verscholen liggen. Daarnaast is er een groot aantal landgoederen met mooie buitens en kastelen en een rivierenlandschap met uiterwaarden en dijken. Kortom de gemeente Bronckhorst is een cultuur-historisch interessant gebied met bovendien veel waardevolle natuur.

Evenementen en Activiteiten in de gemeente Bronckhorst

Kasteel Huis Baak - Baak

 • Huis Baak

  Huis Baak is een kasteel binnen de dorpsgrenzen van Baak langs de weg naar Wichmond, in de Nederlandse provincie Gelderland.

  Huis Baak wordt al in 1294 voor het eerst genoemd. Het huis is in deze tijd bezit van de graven van Gelre. In de 18e - 19e eeuw was het bezit van diverse baronnen en jonkheren. In 1738 en 1739 werd het herbouwd en vernieuwd met gebruikmaking van enig muurwerk van het middeleeuwse slot. Onder meer werd op het landgoed een boerenwoning bijgebouwd. Ook in 1880 werd er uitgebreid.

  Het kasteel is vanaf 1982 in handen geweest van de rooms-katholieke Focolarebeweging. Het diende vijfentwintig jaar als een Mariapoli. In 2007 werd het verkocht aan de internationale christelijke organisatie Ellel Ministries.

  Het kasteel en het landgoed zijn op afspraak voor het publiek toegankelijk. Het huis is ook vanaf de openbare weg te bewonderen. Bovendien loopt er een wandelpad helemaal rond het kasteelpark.

  Bron: Wikipedia

RK St. Martinuskerk - Baak

 • St. Martinuskerk

  Baak is omstreeks 1190 ontstaan als buurtschap. Later is het rond de katholieke kerk uitgegroeid tot dorp. De St. Martinuskerk is ontworpen door architect Alfred Tepe en kwam in 1890 gereed.

  Bron: Wikipedia

Bronkhorst kleinste stadje van Nederland

  Bronkhorst

 • Omstreeks 1000 werd er voor het eerste melding gemaakt van 'Bronkhorst'. Het zou in die tijd een nederzetting zijn geweest. Later, in 1482 kreeg Bronkhorst stadsrechten. Uit die tijd ongeveer is ook de kapel.

  Het stadje zou zij ontstaan als een nederzetting bij het Kasteel van de Heeren van Bronckorst. Van het kasteel is alleen de heuvel met enkele restanten bewaard. Op deze heuvel hadden de Heeren een strategisch uitzicht over de IJssel.

  Het is de moeite waard om daar een -korte- wandeling heen te maken. In het stadje liggen nog enkele goed-bewaarde en gerestaureerde stadsboerdeijen. Ook het pleintje bij de kerk en de beide café's zijn de moeite waard. Er zijn meerdere ateliers en kunstwinkels. En er is natuurlijk het Dickens Museum. Ook op de speciale website van de Stad Bronkhorst en op de site van de VVV Bronkhorst is meer informatie te vinden.

Bronkhorstermolen Bronkhorst

 • Korenmolen

  De Heeren van Bronckhorst hadden vanaf de 15e eeuw het recht op het gebruik van de wind. De bewoners van Bronkhorst waren daarom verplicht hun granen op deze molen te laten malen. De verplichting duurde tot 1795.

  Eerst stond er een standerdmolen (houten windmolen). Die brandde echter af in 1844. De nieuwe molen werd na de brand in steen opgericht.

  Vlak na de Tweede Wereldoorlog is de molen stilgezet en begon deze te vervallen. In 1960 is de molen gerestaureerd.

  Nog steeds bepaalt de molen de aanblik van Bronkhorst. De molen is te bezichtigen als de molenaar aanwezig is.

Joodse begraafplaats Bronkhorst

  Joodse begraafplaats

 • Aan het Maneveld in Bronkhorst ligt de Joodse begraafplaats, die al vanaf 1811 in gebruik is. In 1966 werd het een Rijksmonument.
  Wat opvalt bij de zerken, is dat op iedere zerk wel een steentje ligt. Iedere cultuur heeft z'n eigen gebruiken en gewoonten, dat geldt ook bij grafbezoek. Op de Joodse graven worden bij een bezoek kleine steentjes op de grafzerk gelegd als teken van hun bezoek.

De veerboot bij Bronkhorst

  Schipper mag ik overvaren?

 • Tussen Bronkhorst en Brummen vaart een pont over de IJssel. Hiermee kun je met de auto, de fiets of brommer of lopend over de IJssel oversteken.

  Het is heel idyllisch om de overtocht met het pontje bij Bronkhorst te maken. En op het water kom je even helemaal tot rust.

  Aan beide zijden van de IJssel zijn mooie routes voor fiets en auto. Het stadje Bronkhorst is het kleinste stadje van Nederland. Je waant je daar even helemaal terug in de tijd met monumentale panden, oude ambachten, kunst en natuurlijk het Dickensmuseum waar je misschien wel de bekende Ebenezer Scrooge in levende lijve tegenkomt.

Nederlands Hervormde Kerk - Drempt

  Nederlands Hervormde Kerk

 • Deze kerk werd voor het eerst genoemd in 1067.

Molenromp - Hengelo

 • Molenromp

Zwembad Het Elderink in Hengelo

 • Buitenbad met zonneweide

  Zwembad Het Elderink heeft een peuterbad, maximale diepte 40 cm, met spuitbeest en reuzenpaddenstoel. Een ondiep bad met bruisbank, spuitslang en kanon, diepte 40 tot 140 cm. Een wedstrijdbad met 1m en 3m springplanken, diepte 1.80 tot 3.80 meter en een zonneweide met beachvolleybalveld, grote zandbak en verschillende speeltoestellen

  Er zijn overdekte en verwarmde kleedkamers, warme douches en afsluitbare kluisjes. Een overdekte restorette en een groot terras met tafels, stoelen en parasols. Voor de jeugd zijn er diverse spellen, zoals tafeltennis, reuzendamspel en mens-erger-je-niet.

Achterhoeks Museum 1940-1945 - Hengelo

 • Achterhoeks Museum 1940-1945

  Het Achterhoeks Museum 1940-1945 herbergt een schat aan informatie en een ruime verzameling over de periode '40 t/m '45 in de Achterhoek.

  Van de Mobilisatie, de Duitse inval en bezeting, het verzet en de bevrijding door de Geallieerden laat het museum de tijdsgeest 1940-1945 in de Achterhoek herleven.

  Meer informatie: www.achterhoeksmuseum1940-1945.nl.

Duits lucht afweer kanon in Hengelo

 • Kanon en bunkertje

  Op het Pleintje bij het Achterhoeks Museum '40 - '45 staat een Duits lucht afweer kanon Type: 88mm. Falk 36. Deze 1945 door de Britse troepen buitgemaakt op vliegveld Twente.

  Naast het kanon staat een Duits gevechts/schuilbunkertje dat als deel van een gevechtsstelling rondom Doetinchem stond.

NH Remigiuskerk in Hengelo

 • NH Remigiuskerk

RK St. Willibrorduskerk Hengelo

 • RK St. Willibrorduskerk

NH Petrus Paulus Kerk Hoog-Keppel

 • NH Petrus Paules Kerk

Huis De Ulenpas - Hoog Keppel

  Huis De Ulenpas

 • Van het oorspronkelijke Huis De Ulenpas is niet veel meer terug te vinden. In 1400 verkoopt Diederik van Baak het huis aan Herman Rouwenoort. De Ulenpas werd waarschijnlijk rond 1660 herbouwd. De Van Rouwenoorts blijven eeuwenlang bezitters en bewoners van de Ulenpas.
  In 1812 wordt het Huis vererft door huwelijk van een erfdochter aan de Van der Borchs tot Verwolde en daarna aan de Van Schuylenburchs.
  In 1965 breekt er brand uit, waarbij het huis grotendeels uitbrandt.

  Vanaf de weg tussen Hoog-Keppel en Achter-Drempt kunt u het gebouw vanaf de weg zien. Het huis en de directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Landgoed Enghuizen Hummelo

 • Landgoed Enghuizen

  De oudste vermelding over dit landgoed dateert uit 1326. In de 2e Wereldoorlog werd het kasteel bij een luchtaanval zwaar beschadigd. Na de bevrijding brak er door onvoorzichtigheid brand uit en in 1948 viel het huis onder de slopershamer. Resten van de fundamenten en enig opgaand muurwerk zijn het enige dat van het huis is overgebleven.

  De meest bekende bewoner was H.J.C.J. van Heeckeren, die nabij Hummelo verschillende boerderijen met opmerkelijke namen, die verwijzen naar veldslagen die Van Heeckeren meemaakte, heeft gebouwd.

  Op de foto ziet u de stallen die bij het kasteel hoorde. Het huidige huis is de voormalige Orangerie en is niet toegankelijk voor bezoekers. Het landgoed word ook gebruikt als kampeerterrein.

De Gouden Karper Hummelo

 • De Gouden Karper

  Hummelo kent nu een beschermd dorpsgezicht met blikvangers als De Gouden Karper, n van de oudste hotels uit de streek.

NH Kerk Hummelo

 • NH Kerk

  Het dorp Hummelo ontstond in 828 op een rivierduin nabij landgoed Enghuizen, langs de doorgaande weg tussen Doetinchem en Zutphen. Deze lintbebouwing is nog altijd goed zichtbaar. Hummelo kent nu een beschermd dorpsgezicht met blikvangers als hotel De Gouden Karper en de NH-kerk.

  De kerk is in 1838 gebouwd op de plaats van een oude middeleeuwse kerk die bouwvallig was geworden.

Landgoed Wientjesvoort - Kranenburg

 • Landgoed Wientjesvoort

  Landgoed Wientjesvoort werd gebouwd rond 1850. De naam van het huis (en het landgoed) is afgeleid van een herberg, "Wennekinckvoort", dat links van het gebouw staat.

  Op 12 december 1968 onstond er brand in het huis. De brand veroorzaakte veel schade. Wegens gebrek aan geld werd het huis niet gerepareerd. Daardoor raakte het door de jaren heen steeds verder in verval. Onlangs is het geheel gerestaureerd.

  Het Landgoed is vrij toegankelijk voor het publiek, het huis en directe omgeving zijn echter niet toegankelijk.

Franciscanenklooster en RK St Antoniuskerk - Kranenburg

 • RK-complex

  Cuypers ontwierp in zijn beginjaren voor de buurtschap Kranenburg een RK-complex, dat geheel werd gefinancierd door de freules Judith en Josephine van Dorth van het nabijgelegen landgoed het Medler.

  Het complex bestaat uit kerk, pastorie, devotiekapel, begraafplaats, school en schoolmeesterswoning. Even verderop ligt het voor de freules Van Dorth gebouwde landhuis 'De Wientjesvoort', waaraan Cuypers een bijdrage leverde met een door hem ontworpen koetshuis. De bouwperiode van het complex strekt zich uit van de jaren vijftig tot tachtig van de negentiende eeuw.

  De Antoniuskerk door Pierre Cuypers is een fraai architectonisch bouwwerk. In de kerk is tegenwoordig het Heiligenbeeldenmuseum gevestigd.

  Meer informatie: www.heiligenbeeldenmuseum.nl.

Pastorie RK St Antoniuskerk - Kranenburg

 • Pastorie RK St Antoniuskerk

  Rechts van de RK St Antoniuskerk staat de voormalige pastorie die een rechtstreekse verbinding heeft aan de linker achterzijde met de St Antoniuskerk.

Watermolen Laag Keppel

 • Watermolen - korenmolen

  Al sinds de 14e eeuw wordt er melding gemaakt van watermolens die tot de goederen van de Heerlijkheid Keppel behoorden. Zowel Kasteel Keppel als de bijbehorende nederzetting lagen op een eilandje dat gevormd wordt door de Oude IJssel en de strang Molenbeek. De strang leverde het water voor de molen. Met de molen wordt sinds jaar en dag koren gemalen.

  Kort na 1945 werd de Oude IJssel aanmerkelijk verbeterd ten behoeve van scheepvaart en waterafvoer. Dit ging echter ten koste van de watermolen. Het water stond eenvoudigweg te hoog. Het werd eerst opgevangen door het aanbrengen van een elektromotor.

  Maar in 1968 werd het idee uitgewerkt om een tweede molen te installeren zodat het water in de erbij liggende kolk lager zou komen te staan en de productie van deze watermolen weer op gang kon komen met behulp van waterkracht.

  Bij de Follega Molen staat hoe deze molen uit Friesland hier terecht is gekomen. Tegelijk met het verplaatsen en heropbouwen van die molen is ook de Watermolen gerestaureerd.

Kasteel Keppel - Laag-Keppel

  Kasteellandgoed Keppel

 • Kasteel Keppel is een van de mooist bewaarde kastelen in De Gelderse Achterhoek. Het is gelegen langs de rivier de Oude IJssel in Laag-Keppel.

  Sinds 1962 is het kasteel in bezit van de Pallandt van Keppel Stichting. De huidige bewoners zijn Baron en Barones van Lynden-Rutgers van Rozenburg.

  Het kasteel is niet vrij te bezoeken. Het is echter wel goed zichtbaar vanaf de openbare weg, vanaf het park en vanaf de overzijde van de Oude IJssel

  Indien u wenst, kunt u een rondleiding op schriftelijk aanvragen bij de rentmeester. Het adres is:
  Ing. F.A. van Lynden RT, Postbus 24, 6670 AA Zetten.
  Zo'n rondleiding is zeker de moeite waard!

Ons Belang / Lindesche Molen - Linde

 • Lindesche Molen

  De Lindesche Molen is een Beltmolen (8 kantig) uit 1890. Maalt op vrijwillige basis.

  Het betreft hier een korenmolen. Onder in de molen is een theater gevestigd, waarvan de opbrengst door de eigenaargebruikt wordt voor het in standhouden van de molen.

  Linde ligt ongeveer halverwege het Pieterpad, dat loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg.

Huize de Kieftskamp bij Linde

 • De Kieftskamp

  Huize de Kieftskamp ligt gelegen ten zuiden van Vorden, rechts van de weg naar het buurtschap Linden.

  Het Landgoed behoord toe aan de Stichting Het Geldersch Landschap, en is in beheer bij Stichting Vrienden der Geldersche kastelen.

Kasteel 't Medler bij Medler

 • Landgoed 't Medler

  Links Halverwege van de weg van Vorden ter hoogte van het buurdschap Medler richting Ruurlo, treft u het Landgoed 't Medler aan. Het huis ligt aan een zevenhonderd meter lange oprijlaan. Het wordt bewoond door de Baron van Dorth tot Medler

  Het Landgoed is toegankelijk echter het huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Theehuisje bij Kasteel 't Medler bij Medler

 • Theehuisje

  Links voor de zevenhonderd meter lange oprijlaan van Kasteel 't Medler, staat een huisje aan de doorgaande weg dat dienst heeft gedaan als theehuisje.

  Het behoord toe tot Kasteel 't Medler. Jammerlijk genoeg is het in staat van verval door achterstallig onderhoud. Inmiddels mist het al enkele windveren.

NH kerk - Wichmond

 • NH kerk

Molenromp Hamove - Varssel

 • Molenromp

  Varssel is een buurtschap bij Hengelo (G). Een markant punt is het overblijfsel van de Varsselse molen, een voormalige bovenkruier. Al in 1915 is de molen ontwiekt. Bij de stormramp van Borculo in 1925 vloog de kap van de molen.

  Varssel staat ook bekend om de wegraces voor motoren, die hier elk jaar in de maand mei op de Varsselring (een stratencircuit) wordt georganiseerd door de Hengelose auto en motorsportvereniging Hamove.

  De vereniging zeteld tevens in deze molenromp met bijgebouwen

Huize 't Zelle bij Varssel

 • Huize 't Zelle

  Bij Varssel bevind zich ook het Landgoed Zelle al waar u Huize 't Zelle aantreft. Het huis wordt bewoond door de Jonkheer Van Dorth tot Medler.

  Van oorsprong genereerde het landgoed via bos en akkerbouw en verpachting van kleine boerderijen inkomsten. Het huis zelf fungeerde als boeren bedrijf.

  In de jaren '90 gooide de familie het roer om en begon met de aanleg van een golfbaan (Golfclub 't Zelle)

  Tegenwoordig worden er ook vakantiewoningen (voorheen daglonerwoningen) verhuurd op het landgoed. Het landgoed 't Zelle 350 hectare groot doet dan ook dienst als recreatiepark.

RK St-willibrorduskerk - Vierakker

 • St-willibrorduskerk

  Ondanks dat Vierakker groter was geworden dan Wichmond (in 1810 kende Vierakker 404 inwoners tegenover 291 in Wichmond) had het eeuwenlang geen eigen kerk. Daar kwam in 1869/1870 verandering in, toen werd er een Rooms-Katholieke kerk gebouwd, de Sint Willibrorduskerk. Inmiddels is de kerk gerestaureerd. Naast de vrij grote kerk staan er ook een pastorie en een kosterswoning in het dorp.

  Van de kerk wordt gezegd dat die tot de mooiste kerken van Gelderland behoort. De kerk is dagelijks open van 10.00-16.00 uur. In de maanden mei t/m half september zijn op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30-16.00 uur rondleiders aanwezig.

  Bron: Wikipedia

Huize 't Suideras - Vierakker

 • Huize 't Suideras

  In de 14e eeuw ontstond er een belangrijk huis van Henrick van Suderoes. Of dat huis toen al middeleeuwse versterking had is niet bekend. De hoofdgebouw werd begin 1890 afgebroken, nadat het ondeugelijk was geworden. Vervolgens werd het iets ten oosten van de oorspronkelijke ligging opnieuw gebouwd.

  Vele families, met al dan niet kortstondige invloed, hebben in het huis gewoond. Zo woonde in de 20e eeuw Jonkheer Charles Joseph Maria Ruijs de Beerenbrouck in het huis.

  Bron: Wikipedia

Havezathe t Spieker - Vierakker

 • Havezathe t Spieker

  Havezathe t Spieker dateert uit de tweede helft van de zestiende eeuw (dus rond 1575). De benaming t Spieker staat voor het woord spijker hetgeen afgeleid is van het Latijnse woord spicarium een bewaarplaats voor graan. t Spieker te Vierakker wordt zowel 't Spijker, als 't Olde Spijker, als 't Hoge Spijker genoemd.

  Het gebouw is in privébezit en hierdoor niet toegankelijk. Echter het boerenbedrijf dat er in is gevestigd nodigt u uit om langs te komen bij de melktap. Borden langs de weg wijzen u ernaartoe. Zo krijgt u toch nog mooi zicht op het gebouw.

Hervormde Kerk te Vorden

 • Dorpskerk

  De Dorpskerk in Vorden was, zoals de meeste oude kerken, oorspronkelijk een Rooms-Katholieke kerk. De kerk was gewijd aan de Heilige Anthonius. Deze werd ook wel 'Swiene Tonnis' genoemd, omdat hij werd afgebeeld met een houten kruis in zijn hand en een varken aan zijn voeten. Hij werd beschouwd als de beschermheilige tegen het anthonius-vuur, een vreselijk besmettelijke ziekte die in de Middeleeuwen in heel Europa voorkwam.

  In een oorkonde van 13 april 1121 staat dat Godebold, bisschop van Utrecht, de kerk van Warnsveld met de daarbij behorende kapel van Vorden schenkt aan het kapittel van St.Pieter te Utrecht.

  De eerste kerken en kapelletjes zijn van hout geweest. Vermoedelijk al voor 1235 werd een kerk van steen gebouwd. Bij de bouw paste men de Romaanse bouworde toe. Na veel verbouwingen is het nu een in hoofdzaak Gotisch bouwwerk.

  Meer informatie: www.dorpskerkvorden.nl/geschiedenis.

Hackforter Molen te Vorden

 • Stelling Korenmolen

  De Hackforter Molen (ook wel Op 't Hoge genoemd) is een korenmolen

  De molen werd in 1851 gebouwd en is in 1967, 1974 en 1985 gerestaureerd. De molen was vanaf de bouw tot en met 1960 eigendom van de baronnen Van Westerholt van Hackfort van het nabijgelegen Kasteel Hackfort. In 1960 werd de molen aangekocht door de toenmalige gemeente Vorden. De huidige eigenaar is de gemeente Bronckhorst.

  Het kasteel werd omstreeks 1392 voor het eerst genoemd in het leenregister van de heren van Bronckhorst als Huis Hackforden met voorburcht en grachten. In 1586 is het grotendeels verwoest door Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

  De roeden van de molen zijn 23 meter lang en zijn voorzien van het Van Busselsysteem, op de binnenroede in combinatie met het systeem Ten Have, op de buitenroede met zeilen. De inrichting bestaat uit twee koppels maalstenen. Een vrijwillig molenaar maalt af en toe op windkracht met de molen.

  Bron: Wikipedia

Molen De Hoop te Vorden

 • Achtkantige stelling korenmolen

  De molen De Hoop is een in 1850 gebouwde korenmolen die staat aan de Zutphenseweg in het Nederlandse dorp Vorden (gemeente Bronckhorst). Na langdurige stilstand is de molen in 2005 van een bouwval naar een maalvaardige molen gerestaureerd.

  De Hoop heeft 1 koppel maalstenen, waarmee op vrijwillige basis graan wordt gemalen. Het wiekenkruis heeft op de binnenroede het systeem Van Bussel met Ten Haveklep; de buitenroede is half-Verdekkerd. De Hoop is eigendom van de familie van Ark.

  Bron: Wikipedia

Achtkastelenroute rondom Vorden

 • Achtkastelenroute

  Lengte Circa 34 km
  Startpunten: Centrum Vorden, Dorpsstraat, Vorden; TOP Vorden, Oude Zutphenseweg, Vorden
  Route informatie: De route voert langs acht kastelen door het afwisselende landschap in de omgeving van Vorden.

  Achtkastelenroute Downloaden.

Kasteeel Hackfort te Vorden

 • Kasteeel Hackfort

  Op twee kilometer ten westen van Vorden ligt aan de weg naar Wichmond het kasteel Hackfort.

  Het kasteel en de omliggende landerijen behoren tot het eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. De omgeving is vrij toegankelijk voor het publiek. Er is een wandelroute rondom het kasteel.

  Het kasteel werd omstreeks 1392 voor het eerst genoemd in het leenregister van de heren van Bronckhorst als Huis Hackforden met voorburcht en grachten. In 1586 is het grotendeels verwoest door Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

  De huidige vorm stamt gedeeltelijk uit de 16e en gedeeltelijk uit de 18e eeuw. Links van het Kasteel treft u een waterradmolen daterend uit de 18e eeuw.

Waterradmolen te Vorden

 • Waterradmolen

  De watermolen staat op het landgoed Hackfort aan de Baaksebeek links van het kasteel.

  De huidige korenmolen stamt uit het begin van de 18e eeuw. Ooit heeft aan de andere kant van de beek een oliemolen gestaan, die zonder vergunning is gebouwd.

Kasteeel Vorden te Vorden

 • Kasteeel Vorden

  Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. Het kasteel was in aanleg een militair bouwwerk en werd vanaf 1315 bewoond. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld.

  Het huis is door de eeuwen heen in het bezit geweest van verschillende adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda. In 1974 kwam het kasteel, bijbehorende goederen en grond in bezit van Het Geldersch Landschap. Het omliggende terrein werd verkocht aan de gemeente Vorden. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis van Vorden.

  In 2004 heeft de (voormalige) gemeente Vorden het kasteel verkocht aan een particulier. Deze heeft het huis in oude glorie hersteld. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijkslocatie en hotel. Tegen vergoeding is het kasteel te bezichtigen onder leiding van een gids.

  Bron: Wikipedia

Kasteeel de Wildenborch te Vorden

  Kasteeel de Wildenborch

 • De oudste vermelding van Kasteel De Wildenborgh dateert van 1372. Sweder Rodebaert van Wisch wordt als eigenaar vermeld.

  De heren van Wisch genoten hoog aanzien en gedroegen zich als zelfstandige vorsten. Ook in hun bezit was het Kasteel Wisch in Terborg. Zij waren berucht als roofridders en stroopten de regio Graafschap en Overijssel af tijdens hun vele rooftochten.

  Het Kasteel De Wildenborgh is te vinden op zo'n 6 kilometers afstand van Vorden. Het ligt links van de weg naar Lochem. Het landgoed is vrij toegankelijk, het kasteel is tot +/- 20 meter te benaderen de directe omgeving ervan zijn niet toegankelijk voor het publiek.

  Meer informatie: www.wildenborch.nl.

Dienstwoning bij Kasteeel de Wildenborch te Vorden

  Dienstwoning

 • Aan de linker voorzijde van Kasteeel de Wildenborch staat een imposant woonhuis wat vroeger vermoedelijk dienst heeft gedaan als dienstwoning.

Follega Molen Laag Keppel

 • Follega Molen

  De Follega Molen is een zogenaamde 'spinnekop'. Deze molen is oorspronkelijk afkomstig uit het Friese Follega. Daar is de molen in 1857 gebouwd. Maar de molen zou een tweede toekomst krijgen.

  In 1968 was de kanalisatie van de Oude IJssel bijna voltooid. Om de Keppelse Watermolen weer op gang te krijgen moest er een lager waterniveau in de molenkolk geregeld worden. In Follega bleek een geschikte molen te staan, die echter door langdurige stilstand en verwaarlozing geheel vervallen was.

  Een spinnekopmolen is een molen met een 'vlucht' (lengte van twee wieken) van 8 tot 15 meter en geschikt voor het bemalen van kleine wateren. De kop kan horizontaal draaien en op de wind gezet worden. De vierkante onderkant (soms achthoekig) blijft op z'n plaats. Er zijn nog ongeveer 25 spinnekopmolens in Nederland, waarvan er 10 buiten Friesland staan.

  De spinnekopmolen uit Follega is in 1969 overgebracht naar Laag Keppel en opgeknapt. Daarbij zijn aan de van oorsprong Friese molen enkele Gelderse aanpassingen gepleegd. De gebruikelijke asymetrische ophekking is achterwege gebleven. De zeilen zijn permanent op het wiekenkruis aangebracht (in Friesland worden die er bij stilstand afgehaald). Achter op de kap is een sierlijk 'makelaartje' (verbinding van de windveren) met windvaan aangebracht.

  De Follega Molen is de enige windmolen in Nederland die is neergezet om een watermolen te kunnen laten functioneren!

Zelhem

 • Zelhem

  Tot aan 1900 was Zelhem niet veel meer dan een handvol boerderijen, gelegen aan de buitenwegen en rondom de kerk.

  De Lambertikerk vormt het middelpunt van Zelhem. De markt waaraan het ligt is begin 21e eeuw gemoderniseerd. Verder heeft het een gezellige kern met. Op de Brink bevindt zich het TOP (Toeristisch Overstap Punt) en de muziekkoepel. Bekend zijn de Achterhoekse Paardendagen die jaarlijks even buiten Zelhem plaats vinden. Ook vindt enkele malen in de zomer de gezellige ZeBra plaats: de Zelhemse Braderie.

  Zelhem noemt zich 'Het Groene Hart van de Achterhoek'. De omgeving van Zelhem is dan ook sterk afwisselend: enk, broek, vloed en veen. Het leent zich uitstekend voor uitgebreide fietstochten.Vooral in het bosrijke gebied tusen Zelhem en Ruurlo zijn vele campings, vakantiehuizen en dergelijke te vinden.

Coops Mlle - Zelhem

 • Molenromp

  De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen stellingmolen met de naam 'Coops mlle' is in 1818 gebouwd als korenmolen voor het malen van graan voor de bakkers en boeren in de omgeving.

  De molen aan de Wiekenweg in Zelhem is omstreeks 1938 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen kreeg een functie als opslagruimte voor de naastgelegen maalderij.

  De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp, waarvan het onderste deel een cilindervorm heeft, het geen de molen ook bijzonder maakt.

  De in 2005 opgerichte 'Stichting tot Instandhouding van de Molen van Coops' heeft zich ten doel gesteld de molen weer compleet te laten restaureren. Tevens is een verplaatsing in beeld naar een betere plek, vanaf de bestaande situatie ca. 70 meter richting Hummeloseweg in Zelhem.

  Meer informatie: www.molenvancoops.nl.

Dorpen en steden Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst: dorpen, steden en buurtschappen

 • Gemeente Bronckhorst

  Achter-Drempt, Baak, Bekveld, Bronkhorst, De Meene, Delden, Dunsborg, Eldrik, Gooi, Halle, Halle-Heide, Halle-Nijman, Heidenhoek, Hengelo, Heurne, Hoog-Keppel, Hummelo, Keijenborg, Kranenburg, Laag-Keppel, Linde, Medler, Mossel, Noordink, Olburgen, Oosterwijk, Rha, Steenderen, Toldijk, Varssel, Veldhoek, Veldwijk, Velswijk, Vierakker, Voor-Drempt, Vorden, Wassinkbrink, Wichmond, Wildenborch, Winkelshoek, Wittebrink, Zelhem

  Bronckhorst is de grootste plattelandsgemeente van Nederland en is ontstaan uit een fusie van de toenmalige gemeenten Hummelo & Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem.

  De naam van de gemeente Bronckhorst is na de gemeentelijke herindeling ingevoerd. Het is een oude versie van de naam van het enige stadje in de gemeente: Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland.

Google

Zondag 19 november 2017 © 2000 - 2017: Concept en Realisatie Achterhoek Promotie.nl - Alle rechten voorbehouden voor teksten, afbeeldingen en overige zaken