Toerisme in beeld

wichmond-nh-kerk.jpg achterhoek-liemers-girl.jpg achterhoek-liemers-jacht.jpg achterhoek-liemers-hommel-bloem-vlinder.jpg achterhoek-liemers-fazant.jpg

Gemeente Berkeland

 • Informatie over de gemeente

  Berkelland is op 1 januari 2005 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo.

  De Gemeente Berkelland dank zijn naam aan de rivier de Berkel. De gemeente grenst in het oosten aan Duistland en in het noorden aan Twente. Het is één van de grootste gemeentes in de Achterhoek.

Evenementen en Activiteiten in de gemeente Berkelland

VVV Impressie Berkelland

Varen met Berkelzomp - Borculo, Eibergen

 • Beleef de Berkel!

  Onder de titel: "Beleef de Berkel" laten de schippers van de stichting Berkelzomp hun gasten genieten van de historie van de scheepvaart op de Berkel en van de natuur op en om deze mooie rivier.

  Er kan dagelijks geboekt worden voor tochten met zgn. "losse" gasten èn voor groepstochten. Zelfs voor avondtochten. Voor groepen geldt, afhankelijk van de boot, een max. van 15, 20 of 25 personen. Een prachtig idee voor een familie-uitstapje, een buurt- of een personeelsfeestje of een schoolreisje.

  In vroegere tijden voeren er honderden zompen. Na de opkomst van de spoorwegen rond 1900 ging de berkelscheepvaart ter ziele.

  Meer informatie: www.stichtingberkelzomp.nl.

NH kerk - Borculo

 • NH kerk

  Dit oudste gebouw in Borculo staat op de plaats waar in 1337 door Heer Henric van Borclo een kapel gesticht werd bij zijn slot en waar de huislieden van het stadje ter mis mochten gaan hoewel het bleef behoren tot de parochie van Geysteren.

  In 1509 werd de kapel tot parochiekerk verheven en werd de stad Borculo van de parochie Geesteren losgemaakt en werd door de bisschop van Munster het slot losgemaakt uit de parochie Eibergen en het Schependom.

  De huidige kerk dateert uit diezelfde tijd en werd in laat-Gotische stijl gebouwd en zoals in de kronieken is vermeld gesteld onder het patronaat van den ridder St. George of St Joris, die naar luid der legende een draak doodde.

  Het binnenwerk van deze kerk wordt momenteel geheel gerestaureerd.

Stormramp - Borculo

 • Monument

  Op 10 augustus 1925 werd Borculo en omgeving getroffen door een storm (cycloon - windhoos). Er vielen vier doden en tachtig gewonden. Grote delen van Borculo kwamen hierbij in puin te liggen. Koningin Wilhelmina (beschermvrouwe van 't Heerlijkheid Borculo) bezocht het rampgebied na de stormramp.

  Ter nagedachtenis aan deze Stormramp van Borculo is er in 1985 een monument onthuld.

Kristalmuseum - Borculo

 • Fossielen, Mineralen en Edelstenen.

  In het museum kunt u de geschiedenis van het ontstaan van de aarde ontdekken. Het kristalmuseum toont u een grote collectie fossielen, mineralen kristallen en edelstenen. Zij voeren de u miljoenen jaren terug. Zowel de kenner als de geïnteresseerde bezoeker kan in het kristalmuseum genieten van de schoonheid uit het binnenste van de aarde.

  Voor kinderen zijn er speciale doe-activiteiten.

  Meer informatie: www.kristalmuseum.nl.

Watermolen - Borculo

 • Watermolen

  Dubbele onderslag-watermolen het Eiland

  Info volgt

Brandweermuseum - Borculo

 • Museum en rondritten

  Het museum, gesticht en geëxploiteerd door de vrijwillige brandweer Borculo, is in het bezit van veel brandweermaterieel dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps.

  Het museum herbergt een unieke verzameling, waardoor u een zeer goed beeld krijgt van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren vijftig.

  U kunt ook een rondrit door borculo maken met een echte oldtimer brandweerauto.

  Entree van het museum is gecombineerd met het Borculose VVV-kantoor. Toegangsprijzen: Volwassenen: €4,00 Kinderen: €2,50 65+: €3,00

  Meer informatie: Brandweermuseum Borculo.

't Spuythuys - Borculo

 • Galerie Pottenbakkerij 't Spuythuys.

  't Spuijthuijs, een voormalige brandweerkarzerne herbergt nu een galerie pottenbakkerij van de kunstenaar Job Heykamp.

  U kunt de kunstenaar aan het werk zien tijdens de openingstijden van winkel/galerie: - mei t/m september, dinsdag t/m zaterdag, 11.00 -17.00 uur

  Meer informatie: Galerie 't Spuythuys.

Boerderijmuseum De Lebbenbrugge - Borculo

 • De Lebbenbrugge

  Het museum is gelegen aan een oude Hessenweg, die destijds zo druk werd bereden dat in 1679 door de Staten van Gelderland het recht van tol heffen werd verleend.

  Het gebouw is geen zuiver type van het neder-Saksische boerenhuis, maar heeft een tweeledig karakter. Het achterhuis, de deel, daterend uit rond 1400, duidt op een "löss Hoes", een huis waarin mens en dier in één ruimte samen leven, terwijl het later, zo rond 1550, voorgebouwde dwarshuis een zuiver middeleeuwse bouwstijl heeft, die vroeger zelden op het platteland werd aangetroffen. De Lebbenbrugge is daarom van zeer bijzondere betekenis.

  Geopend 12 mei tot en met 28 september en in de herfstvakantie van 11 oktober t/m 26 oktober: - alle dagen van 11.00 tot 17.00 uur.

  Meer informatie: www.lebbenbrugge.nl.

Synagoge - Borculo

 • Synagoge (sjoel) uit 1877

  Reeds in 1642 woonden er jooden in Borculo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Borculo 160 Joodse inwoners, waarvan er slechts 60 de oorlog overleefde.

  De eerste Synagoge werd geboud in 1840 op deze plaats gebouwd en in 1877 vervangen door de huidige neo-classicistische Sjoel.

  De Synagoge overleefde de wervelstorm van Borculo en de oorlog.

  Heden word voor de in 1993 gerestaureerde gebouw een maatschappelijke en culturele functie gezocht en zijn er renovatie plannen voor het binnenwerk.

NH kerk - Geesteren

 • Gotisch bouwwerk uit 1246

  Deze kerk valt op door zijn gotisch bouwstijl met een zadeldaktoren. De kerk stampt uit het jaar 1246. In de toren zijn ook twee zeer oude uurwerken tentoongesteld.

  Binnen de muren van deze kerk zijn verschillende geloven verkondigd: Rooms Katholiek, Luthers, Gereformeerd en tans Nederlands Hervormd.

  De kerk en de toren zijn is te bezichtigen. Entree: vrije gift.

Monumentale boerderijen - Geesteren

 • Dorpsboerderijen

  Veel monumentale boerderijen liggen in en rond het dorp. U waant zich terug in de tijd. Het is zeker de moeite waard om Geesteren te bezoeken. Het heeft wel iets weg van het plaatsje Bronkhorst.

  De op de foto getoonde dorpsboerderij stamt uit omstreeks 1685.

Molen De Ster - Geesteren

 • Achtkante stellingkorenmolen

  Molen De Ster is een achtkante stellingkorenmolen en gebouwd in 1859.

  De molen is in zijn bestaan tot drie maal toe afgebrand tot op stellinghoogte en wel in 1866, 1900 en 1902. De molen is telkens weer herbouwd.

  In 1943 is de molen voor een vierde catastrofe gespaard gebleven toen tijdens een luchtgevecht de molen in brand werd geschoten. De bevolking wist echter tijdig de brand met emmers water te blussen.

  In 1979 heeft er een grote restauratie plaatsgevonden. De molen is 7 mei 1980 weer officieel in gebruik genomen en wordt sinds die tijd door vrijwilligers bemand.

  Meer informatie: Molen De Ster.

Gedenkbos - Neede

 • Een bos om te gedenken

  Aan de Waterleidingdijk ligt een bijzonder bos, het Gedenkbos Neede. Hier planten mensen bomen bij een bijzondere gebeurtenis of om een herinnering levend te houden.

  Bij elke boom staat een bordje die het 'verhaal' van de boom vertelt. Een prachtige plek om te recreëren, zowel voor de boomplanters als voor recreanten. Gelegen in een mooie omgeving, grenzend aan nieuwe fietspaden en vlakbij het natuurgebied Het Needse Achterveld.

  Ook voor kinderen is het feest om naar het gedenkbos te gaan. Lekker kliederen bij de waterspeelplaats, kruipen door een levensgrote molshoop of duikelen aan een rek.

  Meer informatie: Gedenkbos - Neede.

Kasteel Huize Ruurlo

 • Kasteel Huize Ruurlo

  Kasteel Huize Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren. Willem van Heeckeren van Kell, adviseur van koning Willem III, werd in Ruurlo geboren.

  Het kasteel werd tot de fusie met de andere gemeentes van Berkelland gebruikt als gemeentehuis, na een restauratie in het midden van de jaren tachtig. Vlak voor de restauratie was het kasteel de locatie voor de televisieserie 'De Zevensprong' naar het boek van Tonke Dragt.

  De VVV in Ruurlo heeft nu ook een fietstocht door het dorp georganiseerd met "de Zevensprong" als thema. Tegenwoordig is het een populaire locatie om te trouwen. In 2003 is naast het kasteel de oranjerie uit 1879 herbouwd die dienst doet als theehuis, en voor speciale gelegenheden wordt verhuurd.

  Bron Wikipedia.

Orangerie Huize Ruurlo

 • Orangerie

  In 2003 is naast het Kasteel Huize Ruurlo de Orangerie uit 1879 herbouwd die dienst doet als theehuis, en voor speciale gelegenheden wordt verhuurd.

  Bron Wikipedia.

Dubbele Waterradmolen bij Huize Ruurlo

 • Dubbele Waterradmolen

  De oudste vermelding van de watermolen dateert uit 1601. De molen benutte het water uit het Ruurlose Broek, een groot moeras- en weilandengebied.

  Het gebied werd drooggelegd in het begin van de 19e eeuw en daarmee droogde de watertoevoer op. In 1810 werd het gaande werk al uit de molens weggebroken en in 1830 verdwenen de waterraderen.

  De stuw bleef gehandhaafd om het waterpeil van de grachten van het bijbehorende kasteel op peil te houden en ook de molengebouwen bleven intact.

  De beide gebouwen laten zich na twee eeuwen nog steeds direct herkennen als een voormalige dubbele watermolen. De huidige gebouwen dateren van 1783, de molen bestond uit een koren- en oliemolen.

  Bron Waterradmolens.nl

Agneta molen Ruurlo

 • Zaag en korenmolen

  De molen stamt uit 1851. De functie van de molen was het pellen van graan en er werd ook olie geperst uit het in de omgeving verbouwde koolzaad.

  In 1917 werd de molen omgebouwd tot zaag- en korenmolen.

  Het zaagraam wordt aangedreven door een krukas met daartussen een zogenaamde kolderstok. De krukas wordt aangedreven door een band die naar keuze over een windgedreven of elektromotor- gedreven poelie kan lopen. De windenergie wordt via het gevlucht, kamwielen, spillen en rondsels naar de begane grond gevoerd. De zaagslede, waar de te zagen stam op wordt vastgesjord, wordt ook door dezelfde aandrijving d.m.v. een krabbelwerk door het zaagraam geduwd terwijl het raam op en neer beweegt.

  De molen is in de maanden juli en augustus elke zaterdag geopend. U bent op de zaterdagen van 9:00 tot 16:00 uur van harte welkom.

  Meer informatie: www.vriendenvanagneta.nl.

Nederlands Hervormde kerk Ruurlo

 • Protestante kerk

  De huidige Protestante kerk op het kerkplein is rond 1350 gebouwd als RK Kerk. De toren is van latere datum; de bouw ervan was circa 1400 gereed.

RK Sint Willibrorduskerk - Ruurlo

 • Sint Willibrorduskerk

Dorpen en steden Berkelland

Gemeente Berkelland: dorpen, steden en buurtschappen

 • Gemeente Berkelland

  Achterveld, Avest, Beltrum, Borculo, Brinkmanshoek, Broeke, De Bruil, De Haar, Eibergen, Geesteren, Gelselaar, Haarlo, Heurne (ged), Holterhoek, Hoonte, Hupsel, Lintvelde, Lochuizen, Loo, Mallem, Neede, Noordijk, Noordijkerveld, Olden Eibergen, Rekken, Rietmolen, Ruurlo, Veldhoek

Toeristische informatie per gemeente

 • We hebben van een aantal gemeenten informatie verzameld, die van belang is voor toerisme in de verschillende gemeenten van de Achterhoek en de Liemers. Via onderstaande link komt u op de overzichtspagina. Vanuit de overzichtspagina kunt u verder naar de andere gemeenten.

 • Lees hier meer over toerisme in de gemeenten van de Achterhoek en de Liemers.

Redacteuren Gezocht!

 • Lever ook een bijdrage

  De informatie verstrekt op deze pagina's kan nooit compleet zijn. We doen ons best om u een zo goed mogelijk beeld te geven. Als u het idee heeft, dat er informatie ontbreekt of verkeerd is, dan horen we het graag van u. Om u zo goed mogelijk te kunnen informeren, hebben wij uw hulp hard nodig. Graag ontvangen we uw reactie of bijdrage.

  U kunt ook redacteur worden van één of meer van deze gemeenten, plaatsen of dorpen. Ook van die plaatsen die we nog niet beschkbaar hebben zouden we graag bijdragen ontvangen.

Google

Zondag 19 november 2017 © 2000 - 2017: Concept en Realisatie Achterhoek Promotie.nl - Alle rechten voorbehouden voor teksten, afbeeldingen en overige zaken