Toerisme in beeld

achterhoek-liemers-boy-girl.jpg vierakker-melktap.jpg achterhoek-liemers-zonsondergang.jpg baak-mannen.jpg achterhoek-liemers-sky.jpg

Toerisme en recreatie in de gemeente Aalten

 • Gemeente Aalten

  De gemeente Aalten is op 1 januari 2005 ontstaan door het samengaan van de toenmalige gemeenten Aalten en Dinxperlo. Het is gelegen aan de Duitse grens. De grens loopt onder andere dwars door de dubbelplaats Dinxperlo-Suderwick. Die is daar bekend om geworden, onder andere doordat de samenvoeging van Politie/Polizei indertijd de nationale pers heeft gehaald.

  Aalten en Dinxperlo zijn samen met het stadje Bredevoort de grootste plaatsen in deze gemeente.

  De gemeente vormt een ideale plak voor de vakantieganger en voor een dagje uit. Er is rust, veel natuurschoon en veel ruimte. Er is een goed netwerk aan fiets- en wandelroutes. Verder zijn er meerdere zwembaden en is ook het zwemparadijs Bahia in Bocholt (D) vlakbij. Aan de Duitse kant van de grens is men erg goed ingesteld op Nederlands. De meeste Nederlanders voelen zich er dan ook zeer welkom.

  In zowel de grote als de kleinere plaatsen zijn ruime mogelijkheden om te kamperen en voor diverse verblijfsmogelijkheden in hotels, pensioins en bij particulieren. Vraag er eens om bij de VVV-Aalten of VVV-Dinxperlo. Ook ideaal voor groepen.

  De gemeente Aalten heeft aan natuur, historie, musea en recreatie een schat aan mogelijkheden te bieden.

Evenementen en Activiteiten in de gemeente Aalten

Horeca Aalten

 • Cafétjes en terrasjes

  Aalten heeft veel horecagelegenheden.

  Aalten heeft een klein, maar gezellig centrum.

  U kunt hier op diverse locaties genieten van
  een drankje op een van de terrasjes.

N.H. Kerk Aalten

 • N.H. Kerk

  Oorspronkelijk stond hier een eenvoudige, Romaanse kerk in tufsteen gebouwd. In de toren is nog goed te zien hoe hoog deze oude kerk was. Op ongeveer tien meter hoogte bevindt zich een dichtgemetselde doorgang naar de gewelven of de zolder van deze kerk. U moet er eens op letten als u in Aalten bent.

  Het onderste gedeelte van de toren werd rond 1100 in Romaanse stijl opgetrokken, eveneens in tufsteen.

  De opbouw van de toren kwam, oorspronkelijk in baksteen, in de 13e eeuw tot stand. Tussen 1475 en 1550 werd de kerk in drie bouwfasen vergroot.

  De Romaanse kerk maakte plaats voor een grotere kerk in Gotische stijl.

Musea in Aalten

 • Drie musea onder één dak: Markt 14 Aalten

  • Streekhistorisch museum Het Frerikshuus
  • Agrarisch museum De Freriksschure
  • Markt 12 museum 1940-1945

  Meer informatie: www.aaltensemusea.nl.

Synagoge Aalten

 • Synagoge uit 1857

  In 1855 is de Synagoge in de Koelmanstegge gebouwd. In 1857 is deze synagoge ingewijd.
  (De Koelmanstegge heet tegenwoordig: Stationsstraat)

  Als een van de weinige Joodse Synagoges in de Achterhoek heeft deze de oorlog onbeschadigd doorstaan. Dat is te 'danken' aan het feit dat er in de Tweede Wereldoorlog een munitiedepot in gevestigd was. Het heeft de Synagoge ontwijd maar was tevens haar redding.

  De Thorarollen, lampen en zilver, die in de Synagoge in gebruik waren, werden verborgen. Zo 'overleefden' deze ook de oorlog.

  Het gebouw is na 1945 weer als synagoge ingericht.

  Aan de buitengevel van de Synagoge is een gedenkplaat bevestigd. Hierop staan de namen van de gedeporteerden en vermoorde Joden van deze gemeenschap. Iets om even bij stil te staan.

  De Synagoge in de Stationsstraat is te bezoeken. U bent van harte welkom om dit stukje Cultuur te bekijken.

  Meer informatie: Synagoge Aalten.

Heurnse Kerk

 • N.H. Kerk Heurne

  De Heurnse kerk is een vrij moderne kerk die is gebouwd omstreeks de vorige eeuwwisseling. Het aantal zitplaatsen bedraagt 275. Dit zegt iets overde grootte van de kerkelijke gemeente

  In de eerste helft van 1995 zijn de ruimtes bij de kerk geheel gemoderniseerd. Ook is de kerk uitgebreid met een consistorie. Die is op deze foto niet te zien, maar is achter aan de kerk gebouwd.

Teunismolen Heurne

 • Stellingmolen

  De Teunismolen in Heurne is een stellingmolen, dat wil zeggen, een windmolen die hoog genoeg is om binnen de bebouwde kom voldoende wind te vangen. Om dat te bereiken stond de molen op een molenbelt (berg). De molen heeft een vlucht (lengte van twee wieken) van 23,5m.

  In vroeger tijden heette de molen "De Haan". Echter, in de buurt van de molen stond de boerderij Het Tönnishuus. In de volksmond werd de molen al snel de Tönnismölle (Teunismolen) genoemd.

  Inmiddels is de molenbelt afgegraven en vervangen door een laag en breed pakhuis.

  • In 1942 is de molen gerestaureerd.
  • In 1986 werd de molen aan de gemeente verkocht
  • In 1987/88 is de molen opnieuw gerestaureerd.

  Opmerkelijk zijn de overeenkomsten van de Teunismolen met de molen in Harreveld (Gem. Oost-Gelre) te noemen. Waarschijnlijk hadden beide molens dezelfde bouwer of dezelfde ontwerper.

Wenninkmolen Lintelo

 • Beltmolen

  De Wenninkmolen in Lintelo is een Beltmolen. Een Beltmolen is gebouwd op een belt (of berg). In de belt zijn een in- en een uitgang gemetseld. Zo konden paard en wagen volledig onder in de molen rijden, daar gelost worden en er vervolgens weer uitrijden.

  De Wenninkmolen wordt nog regelmatig bemalen. Echter in de buurt staan inmiddels hoge bomen die de wind enigszins belemmeren. De vlucht (lengte van twee wieken) is ongeveer 22,5m. De belt is 3,5m hoog.

  De maalstenen bevinden zich op de begane grond. Dit maakt het voor een ieder gemakkelijk om het malen te bezichtigen.

Een foto impressie van het stadje Bredevoort

Dorpen en steden Aalten

Gemeente Aalten: dorpen, steden en buurtschappen

 • Gemeente Aalten

  Aalten, Barlo, Bredevoort, Dale, De Heurne, Dinxperlo, Haart, Heurne, IJzerlo, 't Klooster, Lintelo

Toeristische informatie per gemeente

 • We hebben van een aantal gemeenten informatie verzameld, die van belang is voor toerisme in de verschillende gemeenten van de Achterhoek en de Liemers. Via onderstaande link komt u op de overzichtspagina. Vanuit de overzichtspagina kunt u verder naar de andere gemeenten.

 • Lees hier meer over toerisme in de gemeenten van de Achterhoek en de Liemers.

Redacteuren Gezocht!

 • Lever ook een bijdrage

  De informatie verstrekt op deze pagina's kan nooit compleet zijn. We doen ons best om u een zo goed mogelijk beeld te geven. Als u het idee heeft, dat er informatie ontbreekt of verkeerd is, dan horen we het graag van u. Om u zo goed mogelijk te kunnen informeren, hebben wij uw hulp hard nodig. Graag ontvangen we uw reactie of bijdrage.

  U kunt ook redacteur worden van één of meer van deze gemeenten, plaatsen of dorpen. Ook van die plaatsen die we nog niet beschkbaar hebben zouden we graag bijdragen ontvangen.

Google

Zondag 19 november 2017 © 2000 - 2017: Concept en Realisatie Achterhoek Promotie.nl - Alle rechten voorbehouden voor teksten, afbeeldingen en overige zaken